Евродепутатите решават дали Урсула фон дер Лайен ще застане начело на ЕК

06:40, 16 юли 19 / Свят 25 284 Topnovini
1
2
3
4

Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде подложена на гласуване в Европейския парламент в Страсбург по време на втората парламентарна сесия след изборите през май. Сутринта германката ще бъде изслушана от евродепутатите, а гласуването е вечерта и ще бъде тайно. Обсъжданията ще продължат три часа.

За да стане приемник на Жан-Клод Юнкер от Люксембург, Фон дер Лайен, която е близка до германския канцлер Ангела Меркел, трябва да бъде одобрена с абсолютно мнозинство в парламента, което означава 374 гласа. Въпросът се състои в това дали тя ще успее да получи тези гласове от лагера на проевропейските сили, без да има нужда от подкрепата на евроскептиците.

Урсула фон дер Лайен обеща минимална заплата в ЕС

Мнозина евродепутати останаха разочаровани от начина, по който тя бе номинирана - след тридневна среща в Брюксел, на която имаше доста разногласия, лидерите на ЕС избраха Фон дер Лайен, пренебрегвайки кандидатите, предложени от Европейския парламент.

Социалистите и либералите центристи ще вземат окончателното си решение след изслушването на 60-годишната Фон дер Лайен и нейните отговори в Европейския парламент, което открива пътя за всякакви договорки.

В писмо до евродепутатите тя вече изложи някои от приоритетите си - въвеждане на минимална заплата за всички работещи в ЕС, както и схема за социално подпомагане при безработица. Фон дер Лайен твърди също, че ще подкрепи намаляването на въглеродните емисии на ЕС с 55% до 2030 година. Тя предлага още реформи в мониторинга на съдебните системи на страните-членки, както и пълно преразглеждане на външната и миграционната политика на Съюза.

Ако Урсула фон дер Лайен бъде избрана, ще бъде гласувано и предложението Жозеп Борел да бъде следващият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Ако ЕП отхвърли Фон дер Лайен, Европейският съвет разполага с един месец, за да предложи друг за председател на ЕК.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 46 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.