Горанов за хакерите: Тези „герои” подлагат на риск милиони граждани

18:35, 16 юли 19 / Политика 25 1450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Кибератаката срещу НАП е изключително сериозно предизвикателство пред всички отворени за граждани електронни системи, но най-важното е, че няма унищожена информация, а всеки, който се изкуши да използва откраднатите от хакерите данни, трябва да знае, че подобни действия са наказуеми'', това заяви в ефира на bTV финансовият министър Владислав Горанов.

Владислав Горанов: Извинявам се на уязвените от хакерската атака срещу НАП български граждани

„Тези „герои”, които провокират държавата в опит да дискредитират една от найсериозните институции…Не знам дали тези хора осъзнават, че до голяма степен дискредитират НАП, МФ, но всъщност дискредитират и подлагат на риск милиони български граждани”, подчерта той.

Горанов отново подчерта, че изтеклото от сървъра на приходната агенция не би могло да се ползва за злоупотреби и кражби на фирми, но призна, че е възможно да постави в сложна позиция всеки, който, например, не желае да бъдат публични данните за състоянието му.

Хакерът, извършил атаката в НАП: Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо

„Нека всички тези български граждани, които ще се изкушат да използват тази информация, да знаят, че ще бъдат преследвани от закона, защото тя е под защита. Нека не превръщаме тези терористи в герои”, призова финансовият министър.

Той коментира, че към момента няма данни двете писма, за които се твърди, че са от атакували НАП хакер, да са писани от един и същи човек.

Ясен Танев за хакерската атака срещу НАП: Това е един IT Чернобил

„Не искам да влизам в конспиративни теории дали има намесени правителства, дали има връзка с други събития”, подчерта Горанов.

По думите му подобни проблеми има в цял свят и те вървят ръка за ръка с отварянето на администрацията към гражданите и въвеждането на електронни услуги.

„Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, нямаше да водим този разговор”, отбеляза той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама