Корнелия Нинова: Този, който финансира партиите, ще си поръчва законите

17:25, 16 юли 19 / Политика 25 1195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Ще търсим всички възможности за атака на отвореното финансиране на партиите'', това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с президентското вето върху Закона за държавния бюджет и възможността партиите да се финансират чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Партиите ще получават дарения от физически и юридически лица

„ГЕРБ и ДПС отвориха възможността партиите да се финансират от олигарси – от физически и юридически лица, без ограничение дали те са в или извън България. Това прави партиите и политиката зависими от частни интереси. Естествено е, че този, който финансира, ще си поръчва законите и политиката, която да провеждат партиите”, смята Нинова.

Тя подчерта, че БСП споделя мотивите на Румен Радев за опасността от зависимост на партиите от бизнеса и ще гласува „за“ ветото, когато бъде обсъждано в пленарна зала.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет, свързани с финансирането на партиите

На въпрос дали БСП ще сезира Конституционния съд за отваряне на финансирането на партиите, Корнелия Нинова посочи, че ще се търсят всички възможности.

"Наистина това широко отваряне на врати на икономически и финансови интереси към политиката е вредно не само за партиите, за парламентаризма и демокрацията в България", посочи още лидерът на БСП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама