ВМРО подкрепи президента за ветото срещу бизнес даренията за партиите

15:24, 16 юли 19 / Политика 25 1001 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ВМРО застана зад държавния глава Румен Радев и наложеното от него повторно връщане в парламента на промените, свързани с финансирането на партиите. Те бяха приети преди дни заедно с намаляването на субсидията за политическите формации от 11 лв. на 1 лев на действителен глас.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет, свързани с финансирането на партиите

Заради орязването на парите за партиите от ДПС предложиха те да могат да бъдат финансирани публично чрез дарения от бизнеса. От партията на Каракачанов ще подкрепят ветото.

От ВМРО откриха, че мотивите на Румен Радев повтарят и техните собствени.

"Отваряйки вратата за безкрайно финансиране, ние превръщаме партиите в генератор на корупционен риск", заяви съпредседателят на ПГ на ОП и заместник на Каракачанов - Искрен Веселинов.

От ВМРО напомниха, че не са длъжни да се съобразят с позицията на партньорите от ГЕРБ, тъй като и те не са се вслушали в тяхното мнение. "Ние сме готови по-скоро отново да гласуваме по същия начин и против приватизацията на партиите, която се наложи с тези промени", коментира съпредседателят на ОП и заместник-шеф на ВМРО Искрен Веселинов в кулоарите на парламента.

динствено съжалявам, че на президента не му стигна докрай смелостта да върне и едното левче субсидия, защото реално това са двата основни елемента, с които се желае промяна на политическата система в трудно прогноризуем вид", добави депутатът на Каракачанов.

На обратното мнение се оказаха от НФСБ. „Не сме го обсъждали в групата, но позицията на НФСБ е по-скоро за отхвърляне на ветото. Ако се приеме то, това означава, че партиите ще бъдат лишени от възможността за финансиране по какъвто и да било начин. Тогава остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии и опозицията. Всеки ще дава пари само на тези, които управляват, тъй като ще се страхува от проверки, репресии, отказ от обществени поръчки и т.н.“, заяви лидерът на партията Валери Симеонов, цитиран от БГНЕС.

В България най-богатите хора са тези, които управляват държавата. На всичко е ясно това, но някак си по-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата“, допълни той. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама