Мая Манолова: Машинното гласуване на европейските избори показа, че в страната се крадат гласове

09:58, 14 юли 19 / Политика 25 1400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Машинното гласуване на европейските избори показа, че в страната се крадат гласове. Това каза омбудсманът Мая Манолова по бТВ.

„Решението за 6 000 машини на местните избори беше взето преди 4 месеца. Всички тези аргументи бяха известни - в колко страни се използва машинното гласуване, каква е цената“, поясни тя. Какво се промени, кое е това което накара организаторът на изборите ЦИК да смени своята позиция и да се откаже от машинното гласуване. Скъпа е тази играчка за местните и парламентарните избори, но не са скъпи на президентски избори или на европейски избори?“, отбеляза омбудсманът.

БСП: Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила

Според нея за високата цена на машинния вот е виновна ЦИК.

„Защото ЦИК вместо да купи машините, тя ги нае на цена, на която машините се купуват“, изтъкна Манолова. Тя припомни, че е официално е попитала председателя на ЦИК защо машините се наемат за 9 млн. лв. вместо да се купят и отбеляза, че отговор не е получила. По думите й фирмата, която е предоставила машините е признал, че наемът на машините струва 70 % от цената на машината. „През 2014 г. те са наемани на цени до 1 800 лв. – сега за 3 000 лв.“, добави тя.

ДПС излезе с декларация в подкрепа на машинно гласуване

Манолова коментира, че ЦИК е издадоха методическите указания само 4 дни преди изборите, когато обученията на СИК са приключили „Те не направиха адекватна информационна кампания. Хората въобще не бяха информирани, че има машини“, поясни тя. Манолова коментира и отчетените грешки при машинното гласуване на последните избори. „Тези 40 % грешки не са на машините. Това са грешки на изборната администрация. На тези които броят гласовете и бюлетините“, посочи тя. „Машините показаха, че не се отчитат гласове подадени от граждани, че се крадат гласове“, добави омбудсманът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама