Все още има селища без ток на Халкидики след унищожителната буря

08:58, 12 юли 19 / Свят 25 1172 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много населени места остават без ток на гръцкия полуостров Халкидики след свирепата буря. Бедствието, преминало в четвъртък през нощта с ветрове от над 100 км/ч, причини смъртта на седем души, над 100 са ранени. Материалните щети са огромни.

Своят живот загубиха 6 туристи от Русия, Чехия и Румъния, включително две деца и рибар, а 23 души бяха хоспитализирани, повечето от тях туристи.

Загинали туристи по време на бурите в Северна Гърция

Според източници от гръцкото правителство, пътната мрежа е напълно възстановена, с изключение на пътя Муданя-Касандра, където паднаха електрически стълбове.

10 граждани, които останаха без подслон, са настанени в хотели и стаи. С помощта на войската са обезопасени генератори за инфраструктурата от стратегическо значение, останали без електричество (полицейски участъци, противопожарни единици, общини и др.). За трите най-засегнати общини и селата, останали без вода, са създадени специални помещения с бутилирана питейна вода, съобщава БГНЕС.

Работи се усилено за решаване на проблема с електричеството и според генералния секретар за гражданска защита на Гърция Никос Хардиляс, това е най-голямата буря през последните 35 години и най-голямата щета за мрежата от гръцкото електроразпределение в нейната история.

Броят на жертвите в Халкидики расте 

"Водим битка да решим проблема с доставките на електроенергия в Халкидики през следващите 24 часа, въпреки че първоначалният срок беше 72 часа", заяви генералният секретар за гражданска защита за гръцката агенция АНА-МПА.

Тялото на един от загиналите, рибар, беше открито с помощта на хеликоптер на гръцкия военноморски флот вчера, след като беше озчезнал за повече от 15 часа в морската част на Каликратия.

От началото на бурята до вчера над 120 граждани с линейки или техни превозни средства са били настанени в трите болници в Солун и в една в Халкидики, а 23 души са сериозно ранени, от които 72-годишна жена, която е в критично състояние.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, гръцкото външно министерство и опозиционният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас изразиха съболезнования на семействата на загиналите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама