Фандъкова за сигнала на ,,Спаси София”: Ясно е, че сме в предизборна кампания

16:15, 11 юли 19 25 180 Topnovini
1

Строителният надзор е признал 31 дни с лошо време през летния сезон с Акт 10. Не разбирам, ако е имало сигнал на 28 декември, той да се споделя днес. Това коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод подадения от активистите „Спаси София сигнал в Софийската градска прокуратура. В него организацията сигнализира за извършени сериозни нередности, касаещи срока на изпълнението на обекта и качеството на извършената работа.

Над 14 000 сигнала са предадени към Столичната община от тел. 112 за шест месеца

Активистите подадоха сигнал до Прокуратурата и за незаконно строителство на обекта в дни с издаден акт за спиране на строителство. Те обясняват, че Акт 10 означава замразяване на строителната площадка и издаването му забранява извършването на каквито и да е строителни дейности на обекта. От Спаси София обаче констатират чрез снимков материал, че в дните с издаден Акт 10, строителството по "Графа" продължава.

Фандъкова: Сигурността и спокойствието на гражданите са много важен приоритет за мен и моя екип

„Ясно е, че е предизборна кампания за местните избори през октомври, ясно е, че участват в нея, защото за мен не ми звучи достатъчно сериозно и отговорно към гражданите. Ако на 28 декември си имал сигнал, ако нямаш доверие и го дадеш на възложителя – дай го на ДНСК, това е органът, който може да наложи акт при спрян Акт 10“, коментира Фандъкова.

От друга страна, според кмета, надзорът е признал два пъти по-малко дни, отколкото е поискал изпълнителят, защото е изискана информация от НИМХ. „Така, че всеки ден , който е признат, имам уверението, че е дните са признати на базата на такъв документ“.

Всички обвинения, според кмета, са част от предстоящата предизборна кампания, като целта им е да се изваждат обвинения „на час по лъжичка“. На въпрос дали активистите се явяват политически опонент, Фандъкова заяви, че не иска да коментира „Спаси София“.

По-рано днес активистите от Спаси София внесоха в Софийска градска прокуратура нов сигнал, свързан с ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Според организацията съществуват съмнения за извършени сериозни нередности, касаещи срока на изпълнението на обекта и качеството на извършената работа. От организацията показаха официални документи, удостоверяващи, че строителят е получил 86 дни призната отсрочка за изграждането на ул. "Граф Игнатиев".

През този период строителният надзор и Столичната община, в качеството си на възложител, са одобрили съставянето на Акт 10 за спиране на строителството поради "лоши метеорологични условия" и "интензивни валежи" обектът би трябвало да е замразен. Справка на НИМХ за тези периоди показва, че съществени валежи или отрицателни температури е имало през около половината от одобрените дни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани