Стела Маккартни съветва да спрем да перем дрехите си

13:30, 13 юли 19 / Любопитно 25 1365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дизайнерът Стела Маккартни е известна със своите нестандартни хрумвания, които демонстрира на модния подиум, а след това всички полудяват по тях. Но тя има нестандартно мислене не само за това как се създават дрехи, но и за това как трябва да се грижим за тях.

В свое последно интервю Маккартни заяви, че не пере дрехите си, а оставя мръсотията да изсъхне по тях и след това я изчетква. И не за първи път чуваме от нея призиви да не перем дрехите си, освен ако не е абсолютно наложително.

Самата Стела от години е противник на прането в пералня и е скъсала с това домакинско задължение. От една страна, честото изпиране съсипва дрехите, а от друга - перилните препарати са химия, която влияе негативно на околната среда.

Когато говорим за висша мода пък, правилото с избягването на прането е почти задължително. За по-скъпите дрехи се използват предимно изкуствени материи, като полиестер и акрил.

А при всяко изпирането в околната среда се отделят милиони микрофибри, които са от пластмаса. И колкото повече ги перем, толкова повече замърсяваме, пише BBC.

 

Ако не можем да си представим да спрем да перем дрехите си, Маккартни ни съветва да го правим на по-ниска температура и да използваме течен перилен препарат, защото прахът създава триене и увеличава количеството отделени микрофибри. По същата причина не бива и да препълваме пералнята.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама