От първа дама на САЩ до успешен редактор на книги – историята на Джаки Кенеди

20:00, 11 юли 19 / Любопитно 25 365 Topnovini
1

Една септемврийска утрин на 1975 46-годишна жена се подготвя за първия ден на новата си работа. Сварява яйце, изпраща сина си на училище, облича сива консервативна рокля и хваща такси от дома си до центъра на Манхатън. Когато таксито наближава крайната си точка, изглежда сякаш пред сградата имаше бунт. Всеки репортер и фотограф се бори да влезе вътре, а тълпата от любопитни очи расте. Жената спокойно слиза от таксито и влиза в сградата, където се намира нюйоркската редакция на „Viking Press“.

Жаклин Кенеди Онасис се явява на първата си платена работа от 1953. Днес много от нас знаят, че тя е била редактор на книги през 70-те, 80-те и началото на 90-те, но нейната отдаденост на книгите не е толкова позната. Тя е работила като редактор почти 19 години, до смъртта си. Подкрепя много автори, чете техните ръкописи и им изпраща бележки, докато се лекува от рак.

Тя не избира кариерата си лесно и в началото има доста перипетии. Най-известната жена в света, влиза в бизнес, който макар и престижен, осигурява на редакторите начална заплата по-малка от 20 000 долара годишно.

Животът на Джаки след Белия дом е интересен за обществеността. Тя се справя с първите си години като вдовица, а редактирането на книги ѝ осигурява по-малко драматично ежедневие, което ѝ харесва.

Джаки остава в Манхатън с двете си деца и след смъртта на втория си съпруг – гръцкият магнат Аристотел Онасис. Бракът не е одобряван още от деня, в който се разчува новината за него. Слуховете нанасят трайни щети върху репутацията на Джаки. Главният е, че зет ѝ, Тед Кенеди, уговаря с Онасис сумата от 500 милиона долара, която да я подсигури. 

Според сведенията, бракът на Джаки и Аристотел не е успешен. Двамата нямат общи интереси, а Аристотел е съкрушен след смъртта на сина си в самолетна катастрофа през 1973. Докато Онасис умира от дихателна недостатъчност в Париж, Джаки е в Ню Йорк, което също е странно. Кристина Онасис, дъщерята от първия брак на Аристотел, наследява всичко и предоставя на Джаки сумата от 10 милиона долара.

Вижте как протича живота на една от най-известните първи дами на САЩ тук!

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.