Всичко, което не знаехте за сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна

20:00, 09 юли 19 / Любопитно 25 5344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Никоя кралска любовна история не наподобява тази на принцеса Даяна и принц Чарлз. Двамата се запознават когато тя е тийнейджърка, а принц Чарлз излиза с по-голямата ѝ сестра. Няколко години по-късно, само след 12 срещи, Даяна и Чарлз се сгодяват и женят в рамките на шест месеца, на 29 юли 1981 г. в катедралата „Сейнт Пол“. Сватбата е излъчена по телевизията и е наблюдавана от околко 750 милиона души по целия свят.

Събитието се помни като една от най-известните кралски сватби в историята, дори и след развода на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1992 г.

Големият ден се счита за особено важен за булката, но в този случай младоженецът е не по-малко изнервен. Твърди се, че предната нощ, принцът е плакал, защото все още е разкъсван от чувствата си към Камила. Няколко години след смъртта на Даяна, той все пак се ожени за Камила на 8 април 2005.

Сватбата на Даяна и Чарлз се състои в катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон. Принцесата е транспортирана до катедралата с остъклена каляска, заедно с баща си. Една от малкото кралски сватби, които не се провеждат в храма в Уестминстърското абатство, тази церемония е уникална във всяко едно отношение. Последната кралска сватба в „Сейнт Пол“ е била 480 години преди тази на Даяна и Чарлз – между принц Артър, най-големият син на крал Хенри VII, и принцеса Катрин на 14 ноември 1501.

По улиците на Лондон има над 600 000 души, които се опитват да видят принц Чарлз и бъдещата булка поне за миг. На самата церемония присъстват около 3 500 души, включително важни гости като кралица Елизабет и принц Филип, принц Андрю и принц Едуард, принцеса Ан, принцеса Маргарет, принцеса Алис и херцогът и херцогинята на Кент.

Роклята на принцеса Даяна е екстравагантна и всички тръпнат от нетърпение да я видят. Обсипана с 10 000 перли и седемметров шлейф, който е най-дългият в кралската история, роклята е дело на дизайнерската двойка Дейвид и Елизабет Емануел от Alexander McQueen. Роклята е от тафта в слонова кост и е съчетана с голям воал, тиара от 18-ти век и копринени обувки, бродирани с 542 пайети и 132 перли.

Повечето кралски двойки предпочитат да се придържат максимално към традицията за подобни церемонии, но Даяна прави няколко промени що се отнася до обетите. Тя е първата кралска особа, която пропуска фразата „да се подчинява“ в сватбения си обет. Следвайки примера на майка си, принц Уилям и неговата съпруга, правят същото на сватбата си през 2011.

Прочетете още тук!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама