Борисов се срещна с Ердоган в Сараево

21:25, 08 юли 19 / Свят 25 1133 Шрифт:
Topnovini

''Мирът и диалогът са най-добрите дипломати'', това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сараево.

Бойко Борисов ще разговаря с Пендаровски и Ердоган в Сараево

Двамата лидери разговаряха в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Босна и Херцеговина.

Борисов и Ердоган обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница. Българският премиер подчерта важността от устойчивото развитие на двустранното партньорство, което е част от българската външна политика.

Борисов пристигна в Сараево за участието си в Срещата на върха на ПСЮИЕ

„Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор в областите миграция, борба с тероризма, енергийни доставки и сигурност, транспортни коридори, земеделие и животновъдство“, заяви Борисов.

Той изтъкна, че страната ни ще продължи да се води от принципите на добросъседство, взаимно уважение, равенство и ненамеса във вътрешните работи.

Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган дадоха висока оценка на активизирането на политическия и икономическия диалог между България и Турция, като подчертаха доброто развитие на областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години.

Охраната на Ердоган се сби с полицията на летище Сараево

„Оценяваме приноса на Турция по въпросите с миграцията и подкрепяме продължаването на добрите практики, включително прилагането на съвместната декларация межди ЕС и Турция от 18 март 2016“, каза още премиерът Борисов.

Той беше категоричен, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа.

„Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, добави пред турския президент българският министър-председател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама