МВнР пред сръбския посланик: Изказването на Дачич е неприемливо

16:48, 08 юли 19 / Политика 25 1151 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбският посланик у нас Владимир Чургус беше извикан в Министерството на външните работи. Поводът беше изказване на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич от 6 юли, в което той прави коментар на отговор, даден от българския премиер Бойко Борисов на пресконференция в Познан.

Пред посланик Чургус е била изразена позицията, че изказването на министър Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. Подчертано е било, че на срещата в Познан българският премиер говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен.

Вучич: Имахме малко, преходно недоразумение със София, ще върнем отличните си отношения

Изтъкната е била и ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани и в частност на Сърбия, успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС, което успя да върне този ключов за региона въпрос в европейския дневен ред.

На срещата е бил повдигнат въпросът и за последвало изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич за информационна агенция „Танюг“, което също се оценява като неприемливо от българската страна. В тази връзка настоятелно е било изразено очакване подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще.

В Белград също повикаха българския посланик за обяснения

Посланик Чургус е благодарил за подкрепата, която България оказва за европейския път на Сърбия, и е подчертал връзките между двата народа, като обърна внимание на емоционалния характер на изявленията. "Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона", е подчертал той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама