Али Гюрбюз стана "главен пехливан" на мазните борби в Одрин

15:37, 08 юли 19 / Любопитно 25 5118 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Али Гюрбюз е носителят на престижната титла „главен пехливан“ на приключилия 658 турнир по мазни борби „Къркпънар“. На финала той победи Орхан Окулу, съобщи БГНЕС.

Това е третата шампионска титла на Гюрбюз. Преди това той е печелил турнира два пъти последователно през 2011 и 2012 г. Турнирът се провежда от 5 до 7 юли в Одрин. В него участваха рекорден брой борци – 2380.

Мазните борби са включени в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното нематериално културно наследство. Този вид състезание е близък до борбата „кураш“, която е традиционна за тюркските народи. Участниците в тези прояви се наричат пехливани (думата произлиза от персийски и може да се преведе като „герой“ или „шампион“).

Преди старта на надпреварите, пехливаните се намазват обилно с лой или растително масло, най-често олио или зехтин. Облеклото им е оскъдно, като трябва да бъдат задължително голи над кръста и без обувки. Облечени са единствено с прилепнали къси панталони, ръчно изработени от биволска или телешка кожа. Традиционното наименование на тези кожени гащи е „къспети“ и може да тежат до 10 – 12 кг. Крачолите се зашиват с конец един за друг преди мача, за да се предотврати възможността съперникът да вкара ръката си между тях.

Целта на състезателя е противникът да бъде туширан, като често това се оказва трудно, тъй като върху хлъзгавите тела е почти невъзможно да се приложи захват. По традиция, победител в пехливанските борби е този, който успее да обърне противника си по гръб или да го вдигне във въздуха.

Освен в Турция, турнири по мазни борби се провеждат и у нас и в Гърция.

Мазните борби се смятат за най-древното спортно състезание след Олимпийските игри.

Според преданието 40 тюркски войни, които са били авангарда на армията, са разбили лагер край Одрин. За да убият времето те са започнали да се борят. Двамата братя Али и Селим се борили доста дълго, но така и не успели да се победят един друг. Двамата рухнали на тепиха от умора.

Другарите им ги погребали в района на селището Ахакъ. Връщайки се от поход, те видели на мястото на гроба ручей. По-късно местността получила наименованието Къркпънар, което в превод на български означава 40 ручея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама