Гъбите – суперхрана и лекарство

09:50, 08 юли 19 / Здраве 25 466 Topnovini
1

Около 150 грама гъби могат да се консумират всеки ден без риск за здравето ни, а продуктът е истинско „депо” на витамини и хранителни вещества, които влияят положително върху работата на сърдечно-съдовата и нервната системи, както и имат антитуморен ефект. Това обясниха експерти, интервюирани от РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

"Една порция обикновено е от 120 до 150 грама. Ако няма болести, които ограничават консумацията на гъби, тогава по принцип можете да консумирате гъби всеки ден, без това да навреди на здравето ви", каза диетологът и доктор на медицинските науки Елена Ливанцова.

Тя отбеляза, че гъбите са източник на протеини, витамини от групи В и С, никотинова и фолиева киселина, калций, фосфор, калий и желязо. Всички тези елементи имат положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата и централната нервна система, укрепват костната тъкан, оказват антиоксидантно действие върху организма и имат благоприятен ефект върху кръвообращението.

Шест храни, които ускоряват метаболизма

В същото време гъбите имат минимално съдържание на мазнини и не съдържат холестерол, тъй като са от растителен произход, така че могат да бъдат включени в диетата на хора, страдащи от затлъстяване, заяви Ливанцова.

В допълнение, гъбите могат да бъдат от полза за диабетиците, защото въглехидратите са представени от диетични фибри, което спомага за намаляване на нивата на кръвната захар, добавя лекарят.

"Антитуморната активност се свързва и с протеините - лектини, които сега активно се изучават в онкологията, установено е, че те са „капани” за туморните клетки", заяви Леванцова.

Противопоказания за консумация на гъби, както обясняват експертите, са предимно болести на стомашно-чревния тракт в острата им фаза: гастрит, пептична язва, колит, панкреатит, бъбречна и чернодробна недостатъчност.

В същото време лекарите са съгласни, че гъбите не трябва да се консумират сурови.

"От гледна точка на здравословното хранене най-добрият вариант е гъбите да се задушават без мазнина. Смята се, че полезните свойства са максимално запазени при готвене на скара, защото това е по-краткотраен процес, за разлика от варенето", каза Ливанцова.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.