Затоплянето на океаните води големите бели акули в европейски води

16:16, 07 юли 19 / Любопитно 25 1182 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-топлите води край бреговете на Девън и Корнуол могат да доведат до по-голямо наличие на страховития океански хищник голяма бяла акула в британски води през следващите десетилетия, съобщава Мирър.

Големите бели акули могат да станат редовни посетители на водите на Великобритания до 2050 г. поради глобалното затопляне, предупреждава експерт.

Страшните океански убийци скоро могат да се видят край бреговете на Девън и Корнуол, тъй като изменението на климата прави океаните по-топли, принуждавайки акулите да мигрират на север.

Вече има 40 различни вида и около 10 милиона акули в британски води - но този брой може да се увеличи през следващите десетилетия.

Д-р Кен Колинс от Университета в Саутхемптън каза, че не вижда "причина" да няма големи бели акули във водите на Великобритания дотогава. Гигантските хищници се срещат редовно в по-студените води на Южна Африка, които са подобни на тези в Корнуол, добави той.

„Те може да са си спечелили лош имидж с образа от трилъра от 1975 г., но вероятно ще се наложи да свикнем с тяхното тревожно присъствие, ако се вярва на предсказанието. Вероятно ще видим повече акули в по-топлите райони като Средиземно море към нашите води в Обединеното кралство през следващите 30 години", каза той.

Но ученият предупреди също, че нарастващите пластмасови отпадъци и прекомерният риболов могат да намалят общата им популация.

Наскоро бяха забелязани бели акули от рибари в Корнуол, което довежда до предположения, че те вече са мигрирали от по-топлите африкански и средиземноморски морета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама