БАБХ потвърди ново огнище на Африканска чума в село Новачене, Плевенско

20:05, 05 юли 19 25 1592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на епизоотичното проучване, което се провежда във връзка с огнището в село Жернов, област Плевен от 4 юли 2019 г., Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира днес, 5 юли, ново огнище в животновъден обект тип лично стопанство, в село Новачене, находящо се в същата област, съобщиха от БАБХ.

БАБХ потвърди второ огнище на Африканска чума при домашните свине

Взетите проби от прасетата са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

БАБХ предприема необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Десислава Танева: Стопаните на евтаназираните животни ще бъдат обезщетени

Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира утре, 6 юли, при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

БАБХ предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама