Десислава Танева: Стопаните на евтаназираните животни ще бъдат обезщетени

13:30, 05 юли 19 / Политика 25 1086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Обмисляме възможен механизъм, по който стопаните, на които бяха евтаназирани животните, да получат определено обезщетение", заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с регистрираните у нас огнища на болестта Африканска чума по свинете.

Започва умъртвяването около огнището на африканска чума в Плевенско

Министър Танева уточни, че към момента евтаназираните домашни животни са 36. Те обаче не са регистрирани, което означава, че мерките им за биосигурност на практика липсват. По думите ѝ в България има добре развито индустриално свиневъдство, в което се отглеждат около 600 000 свине, а ако се допусне разпространението на болестта, това ще доведе до огромни загуби.

„Африканската чума по свинете е едно много опасно заболяване и много бързо разпространяващо се, дори и по механичен начин. Лечение за него няма. Ваксина няма. Икономическите загуби са огромни. Единственото положително нещо е, че не е опасно за хората, но те са преносители на вируса“, уточни Танева, цитирана от БГНЕС.

БАБХ потвърди второ огнище на Африканска чума при домашните свине

Африканската чума влиза в Европа през 2014 г., а у нас за първи път е установено през 2018 г. В съседна Румъния например има над 1 100 огнища на болестта и умъртвени над 250 000 свине, което е довело до огромни икономически загуби за фермите.

„Единственият начин да опазим нашето индустриално и фамилно свиневъдство е да бъдем стриктни в изпълнението в превенцията“, категорична е Танева.

Следващия понеделник в земеделското министерство на среща са поканени областните управители от Северна България, експерти от БАБХ и директорите на горските предприятия, за да бъдат обсъждани необходимите мерки за справяне с болестта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама