Британският съд замрази 145 млн. долара дивиденти за "Газпром" от „Северен поток“

14:30, 05 юли 19 / Свят 25 1117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски съд постанови, че "Газпром" ще трябва да получи одобрение от съда или от "Нафтогаз", за да получи достъп до около 145 милиона долара дивиденти от газопровода "Северен поток", съобщи Нафтогаз“.

Според прессъобщение на компанията, решението, постановено от Търговския съд на Англия и Уелс, е взето на 11 юни и е вследствие на разширените разисквания по обжалване на предишно решение от арбитражен съд в Стокхолм за периода до 2020 г.

Акциите на „Газпром“ - най-скъпи от осем години насам

"Британски съд реши да замрази дивиденти от „Северен поток“ в размер на 145 милиона долара при плащанията на „Газпром“. Съдът също така задължи „Газпром“ да осигури одобрението на “Нафтогаз“ или одобрението на съда, когато акционерите на "Северен поток" вземат нови решения за изплащане на дивиденти, с които да се осигурят плащания”, пише компанията.

САЩ контрира Русия: финансира енергийни проекти в Източна Европа

Киев също добави, че ще поиска обезщетение в международни съдилища, ако Русия спре през следващата година транзита на газ през Украйна.

Спорът на "Нафтогаз" с "Газпром" се връща към решението на арбитражния съд от 2018 г. в Стокхолм, в което украинската газова компания се опита да предяви иск за над 2,5 млрд. долара активи, които компанията твърди, че са дължими като компенсация за нарушение на договорни задължения, за което се твърди, че е извършено през 2014 г. През това време „Газпром“ включи Украйна в система за предплащане за доставки на газ на фона на невъзможността на последната да изплати огромните си газови дългове, които в края на 2014 г. възлизаха на 4,6 млрд. долара.

По-рано украинската държавна газова компания "Нафтогаз" подаде жалба срещу "Газпром" в Европейската комисия, обвинявайки руския газов гигант в доминиране на европейските газови пазари.

Европейският парламент гласува "за" спиране на „Северен поток 2”

"Газпром" и големите енергийни концерни от Германия, Австрия, Франция, Холандия и Великобритания продължават работата си по "Северен поток-2", газопровод с капацитет 55 млрд. кубични метра годишно, който може да доставя руски природен газ директно в Германия и други западноевропейски страни през Балтийско море, заобикаляйки традиционните маршрути, преминаващи през страни от Източна Европа, включително Полша и Украйна.

Опасявайки се, че "Северен поток-2" ще ги лиши от милиарди долари приходи от транзит, украинските служители се опитаха да саботират енергийния проект, като с помощта на европейските лидери се опитаха да осигурят гаранции от "Газпром" за продължаване на доставките на газ през Украйна. Настоящият договор за транзитно споразумение между "Газпром" и "Нафтогаз" изтича на 31 декември 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама