Европейският парламент гласува "за" спиране на „Северен поток 2”

15:28, 12 мар 19 / Свят Сподели в: 25 309 Topnovini Автор: Topnovini
1

ЕП призова за спиране на „Северен поток 2”. Членовете му гласуваха на пленарна сесия в Страсбург резолюция за политическите отношения между ЕС и Руската федерация, която съдържа предложения за спиране на проекта. Тя предвижда възможност за разширяване на личните санкции, за ограничаване на достъпа на Русия до финанси и технологии, а също и решение Москва да не бъде считана вече за стратегически партньор, предава БГНЕС.

„За” резолюцията са гласували 402 депутати, 163 са „против”, а 89 са „въздържалите се”.

"ЕС е длъжен да бъде готов да приеме допълнителни санкции, включително целенасочени лични санкции и ограничен достъп до финанси и технологии, ако Русия продължи да нарушава международното право", сочи формулировката на документа, представен от евродепутата от Латвия Сандра Калниете.

Резолюцията също така призовава ЕК и Европейската дипломатическа служба „спешно да разработят законодателни предложения относно общоевропейския закон „Магнитски” („глобален правозащитен режим на санкциите на ЕС”), който ще позволи въвеждането на визови забрани и целенасочени санкции, например„ блокиране на собственост и имуществени интереси в рамките на юрисдикцията на ЕС по отношение на физическите лица”, както и изготвяне на съответния “санкционен списък“. В текста се казва още, че „Северен поток-2“ увеличава зависимостта на ЕС от руските газови доставки, застрашава вътрешния пазар на ЕС и не отговаря на енергийната политика или стратегическите интереси на ЕС и затова трябва да бъде спрян.

„При сегашните обстоятелства Русия вече не може да се счита за „стратегически партньор” и тъй като принципите в споразумението за партньорство и сътрудничество „вече не се спазват”, то „трябва да бъде преразгледано”. Евродепутатите утвърдиха в резолюцията призив към страните от ЕС към „по-нататъшна координация и съгласуваност“ на тяхната външна политика спрямо Руската федерация”, пише още в документа. Отбелязва се още, че ЕС е отворен за укрепване на отношенията и диалога и би искал да се върне към сътрудничество с Русия, когато руските власти изпълнят своите правни и международни задължения". "Настоящите разногласия и конфронтации между ЕС и Русия не отговарят на интересите на нито една от двете страни; каналите за връзка трябва да останат отворени, въпреки разочароващите резултати; новото разделение на континента застрашава сигурността на ЕС и Русия", пише още в резолюцията.

В същото време Виена даде рамо на Русия за "Северен поток" 2.

Евентуални американски санкции срещу компаниите, участващи в проекта за газопровод „Северен поток 2“, предизвиква въпроси от гледна точка на международното право, заяви австрийският външен министър Карин Кнайсъл след среща в Москва с руския си колега Сергей Лавров.

В понеделник министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери заяви, че Вашингтон обмисля допълнителни санкции срещу инвеститори и компании, свързани с тръбата.

„Газопроводите са за пренос на газ, а не за да ядосват някого“, каза Кнайсъл. Виена планира да открие генерално консулство в Санкт Петербург и почетно в Новосибирск, допълни тя.

Кнайсъл бе остро критикувана миналата година, когато гост на сватбата ѝ бе руският президент Владимир Путин, който танцува с младоженката.

Виена иска да запази силни връзки с Русия, въпреки санкциите на ЕС, отбеляза Кнайсъл. На свой ред Лавров посочи, че Австрия е важен партньор, чийто бизнес не е напуснал руския пазар на фона на наказателните мерки на Брюксел.

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани