Избягването на наситените мазнини се оказва по-скоро вредно

14:30, 05 юли 19 25 6105 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Препоръката хората да избягват наситените мазнини е по-скоро вредна, защото така се получава недостиг на важни хранителни съставки, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Яйцата, черният шоколад, месото, маслото и сиренето съдържат много мазнини, но и важни витамини и други полезни вещества. Затова те не трябва да бъдат избягвани напълно.

Група учени от Европа и САЩ разкритикуваха Световната здравна организация за тази проектопрепоръка в професионалното списание "Бритиш медикъл джърнъл". Те заявиха, че насърчаването на консумацията на още по-нездравословните транс мазнини, може да е довело до преждевременната смърт на стотици хиляди хора.

"Препоръката да бъде намален приемът на общите наситени мазнини . . . може да доведе до намаляване на приема на продукти с голяма хранителна плътност", пишат учените, начело с Арне Аструп от университета на Копенхаген.

Тези продукти с висока хранителна плътност могат да намалят риска от сърдечни болести, диабет тип 2, неинфекциозни болести като рак, недохранване.

Проектонасоките на СЗО ограничават калориите от наситени мазнини до 10% от дневните, като препоръката е те да бъдат заменени с ненаситени.

Специалистите отдавна спорят за ползите и вредите от мазнините, защото прекаляването с тях може да увеличи холестерола и да предизвика сърдечносъдови заболявания.

Наситените мазнини са естествени за месото, маслото, млечните продукти. Те се различават от ненаситените по начина на свързване на веригите.

Богати на ненаситени мазнини са ядките и семената, рибите като сьомгата и скумрията, олиото и зехтинът, авокадото.

Храните с много наситени мазнини обаче съдържат важни витамини и минерали, протеини, фибри, желязо и цинк.

Месото, например, съдържа висококачествен протеин, лесно усвоимо желязо, минерали, витамини. Яйцата съдържат 13 важни витамина и минерала (включително вит. Д, рибофлавин, йод), висококачествен протеин, линолова киселина, холин и каротиноиди като лутеин и зеаксантин. Сиренето съдържа протеин, калций, магнезий.

"Загрижени сме, че на базата на няколко десетилетия опит, фокусът върху общите наситени мазнини може като последица случайно да е подвел властите, потребителите и индустрията да препоръчва храни, които съдържат много малко наситени мазнини, но много рафинирана скорбяла и захар" - пишат учените.

Специалисти обаче изтъкнаха, че е критиките към още непубликувани препоръки, какъвто е случаят, са безсмислени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама