Апелативният спецсъд остави трафикантите на мигранти в ареста

15:44, 04 юли 19 25 1579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трафикантите на мигранти, заловени при спецакция у нас през юни, остават в ареста. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд, който разгледа жалбите на Абдулгафур Тарахел, Мохамед Джафар Джафари, Садакат Маруф, Саидага Маруфхел, Ангел Иванов Трифонов, Нидал Мохамед Хисари и Стефан Пепов Димитров, обвинени за участие в организирана престъпна група, осигуряваща превеждането на мигранти от Афганистан до Западна Европа през България, предаде БГНЕС.

Задържаните поискаха мерките им за задържане под стража да бъдат изменени с по-лека, тъй като липсват доказателства. Въпреки твърдението на защитата, въззивната инстанция потвърди решението на Специализираният съд от 26 юни, с което те бяха оставени в ареста.

Разкрихме голямо завършено търговско дружество за трафик на мигранти

В зала обвиняемите казаха, че не се познават помежду си. Един от тях дори заяви, че в периода, в който е действала групата, той е бил в затвора в Стара Загора и няма как да е направил престъпленията, в които е обвинен.

Двама от чужденците проговориха на български език, въпреки че им беше подсигурен преводач.

„Апелативният съд прие, че спрямо моя подзащитен са налице само вторични доказателства. Ще изчакаме да бъдат обработени СРС и със сигурност, поне според защитата, ще бъде освободен, тъй като е такова становището и на апелативния спецсъд спрямо Нидал Хисари“, коментира адвокатът му Елеонора Петрова.

Трафикантите на мигранти остават в ареста

Решението на въззивната инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване.

Членовете на организираната престъпна група са превеждали големи групи лица от по 30-40 души, предимно чужди граждани – афганистанци, иракчани и пакистанци, от Турция през територията на България до „зелена граница” със Сърбия. Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите. Те са превеждани през така наречените „зелени граници“, а именно гъсти, гористи местности.

Дейността на престъпната група е започнала от Кабул, Афганистан и се е ръководила от лице, което е било роднина на член на организираната престъпна група. Това лице е организирало набирането и транспортирането на мигрантите от Афганистан, през Иран до Турция, където те бивали посрещани от друго лице, организирало ръководството на групата на територията на Турция. Той превеждал групата по канал от Турция към България през река Марица.

На територията на България трафикираните лица били превозвани със специални бусове, като са ги укривали и настанявали в наемани секретни квартири в кв. „Филиповци“ и кв. „Орландовци“. Лицата престоявали от един до два дни на територията на страната с цел да не будят подозрение и да не се харчат допълнителни средства за тяхната прехрана и нощувка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама