Трафикантите на мигранти остават в ареста

22:10, 26 юни 19 25 2099 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обвинените в трафик на мигранти остават в ареста. Това реши специализираният наказателен съд, който заседава повече от четири часа преди да вземе това решение, предаде БГНЕС.

Мотивът на съда да ги остави в ареста е опасността задържаните да извършат ново престъпление.

Според съда тази мярка е най-доброто решение за Абдулгафур Тарахел, Мохамед Джафар Джафари, Садакат Маруф, Саидага Маруфхел, Ангел Иванов Трифонов, Нидал Мохамед Хисари и Стефан Пепов Димитров, които са обвинени за участие в организирана престъпна група в периода от 2017 г. до юни 2019-та, която се е занимавала с трафик на мигранти от Афганистан до Западна Европа, минавайки през България.

„Предстоят много следствени действия. Ще обжалваме това решение. Нещата не са изяснени още. Представените доказателствата не са в пълнота. Всеки говори някакви неща, които са неясни, защото те са чужденци. Не може да се каже със сигурност, за кой се отнася. Групата е от араби и афганистанци, които не знам как са си говорили помежду си”, коментира Ефросина Кирилова, която е адвокат на един от задържаните.

Решението на спецсъда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен специализиран наказателен съд. Заседанието на въззивната инстанция е насрочено за 4 юли от 10 часа.

Членовете на организираната престъпна група са превеждали големи групи лица от по 30-40 души, предимно чужди граждани – афганистанци, иракчани и пакистанци, от Турция през територията на Република България до „зелена граница” със Сърбия.

Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите. Те са превеждани през така наречените „зелени граници“, а именно гъсти, гористи местности.

Дейността на престъпната група е започнала от Кабул, Афганистан и се е ръководила от лице, което е било роднина на член на организираната престъпна група. Това лице е организирало набирането и транспортирането на мигрантите от Афганистан, през Иран до Турция, където те бивали посрещани от друго лице, което организирало ръководството на групата на територията на Турция. Той превеждал групата по канал от Турция към България през река Марица. На територията на България трафикираните лица били превозвани със специални бусове, като са ги укривали и настанявали в наемани секретни квартири в кв. „Филиповци“ и кв. „Орландовци“. Лицата престоявали от един до два дни на територията на страната с цел да не будят подозрение и да не се харчат допълнителни средства за тяхната прехрана и нощувка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама