Сергей Станишев - разочарован от решенията на Европейския съвет за ръководните позиции на Съюза

15:10, 04 юли 19 / Политика 25 1115 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма как да скрия разочарованието си от резултата от Европейския съвет, каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред БНР. "В продължение на една година европейските социалисти водихме битка стъпка по стъпка за промяна в ЕС и с това решение с номинацията за президент на ЕК – промяната, която олицетворяваше Франс Тимерманс. Той беше единственият, който имаше реална политическа концепция, платформа какво да прави ЕС, как да работи ЕК, с ясни приоритети в посока социална Европа, устойчиво развитие с аспектите, които са и социални, и екологични, върховенството на закона, демократичност на ЕС", обясни Станишев.

Избраха Давид-Мария Сасоли за председател на Европейския парламент

Според него е имало огромен натиск върху Съвета – и от общественото мнение, и от медиите, и това е изиграло негативна роля – до приемането на слаба кандидатура за президент на Европейската комисияа (Урсула фон дер Лайен) – "човек, който никой не познава на европейско ниво, ние не знаем какви са нейните виждания и приоритети за Европа", коментира Станишев. "За мен въпросът не е решен, както и за групата на социалистите – реакцията е остра и негативна", допълни той.

Помолен да коментира отказа си да стане председател на ЕП, както и избора на социалиста Давид-Мария Сасоли за председател на Европейския парламент, и дали това не е приемлива пакетна сделка за всички социалисти, Станишев каза: "Различен е знакът. Когато издигаш издигаш президента на своето семейство за тази позиция, политическият знак, че подпечатваш тази сделка, е категоричен и ясен. Аз не исках да бъда част от това и да легитимирам този пакет, който не е достатъчно балансиран и не отговаря на моите разбирания за това от какво Европа се нуждае".

Туск: Урсула фон дер Лайен поема ЕК, Шарл Мишел - Европейския съвет

Станишев изказа благодарност на европейските премиери за издигането на кандидатурата му и за широкото съгласие. "Това в личен план е приятна оценка за моите усилия и за моята европейска ангажираност, благодаря за това. Но за мен е по-важно да оставя свобода на групата да формулира своята позиция, без да я обвързвам".

Станишев благодари и на Борисов за подкрепата и подчерта, че българският премиер вече не действа като политик, а като държавник. "В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов".

Станишев смята, че големият дефицит в момента в БСП е липсата на диалог. "Критиката не е деструкция, критиката невинаги е знак за война".

Туск: Преди пет години ни бяха необходими три месеца и пак някои лидери бяха против

"Моите каузи винаги са били едни и същи. Първо, Европа да бъде социална. Социалното начало трябва да стане водещо в политиката на ЕС. Защото това е големият дефицит днес. Хората не чувстват, че ЕС създава добри перспективи за техния личен живот. За България, като най-бедна страна, мисля, че това е важно, двойния стандарт, Европа на скорости...".

"Европа не е съвършена. Тя трябва да бъде променяна и усъвършенствана, доближавана до хората, а не разрушавана. И аз винаги ще се боря срещу тези, които искат да унищожат този най-красив проект като идея. Това е мое кредо и аз няма да се отклоня от това", каза лидерът на ПЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама