Туск: Урсула фон дер Лайен поема ЕК, Шарл Мишел - Европейския съвет

20:25, 02 юли 19 / Свят 25 1336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на ЕС Доналд Туск обяви четиримата кандидати за висшите постове в ЕС.

Доналд Туск: Урсула фон дер Лайен трябва да стане председател на ЕК

Това са: Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия, Шарл Мишел като председател на Европейския съвет, Жозеп Борел като върховен представител за външната политика и Кристин Лагард като ръководител на Европейската централна банка.

Нито една страна не е гласувала против предложението, а Германия се е въздържала по отношение на решението за висшите длъжности.

Въпреки множеството разговори за географското равновесие, всички кандидати, обявени за най-добрите работни места в ЕС, са от Западна Европа: Германия, Белгия, Испания и Франция. Но и Европейската комисия, и Европейската централна банка ще получат първите си жени лидери.

Преговарящият за Брекзит Мишел Барние написа в Туитър: „Чудесен екип за Европа, във време, когато ще се сблъскаме с много общи предизвикателства“.

Говорителят на групата на ЕНП Педро Лопес де Пабло обяви, че ЕНП "ще подкрепи споразумението", което току-що беше обявено в Съвета, за висшите позиции в ЕС.

"Но ние трябва да се погрижим за председателството на Европейския парламент", каза той, добавяйки: "Не трябва ЕС да ни казва за кого да гласуваме, добави той."

Групата на социалистите и демократите заяви в изявление, че предложението на Съвета е "дълбоко разочароващо за нея".

"Нашата група остана твърда в защитата на европейската демокрация и водещия шпицекандидат и ние не искаме този процес да умре", се казва в изявлението.

"Неприемливо е, че популистките правителства в Съвета изключват най-добрия кандидат, само защото той се застъпи за върховенството на закона и за нашите общи европейски ценности", добавя групата, позовавайки се на отхвърлянето на кандидатурата на Франс Тимерманс.

Избраната за кандидат за ръководител на Европейската централна банка Кристин Лагард написа: „За мен е чест да бъда номинирана за председател на ЕЦБ. В светлината на това и в консултация с Комитета по етика на Изпълнителния съвет на МВФ, реших временно да се откажа от отговорностите си като изпълнителен директор на МВФ по време на периода на номиниране“.

Избраният за кандидат за председател на ЕС Шарл Мишел заяви: „Солидарността, свободата и взаимното уважение са ядрото на Европейския съюз. Ще подкрепя тези ценности“.

Като върховен представител, Борел ще бъде отговорен за политиката на ЕС на Балканите, включително подпомагания от ЕС процес на диалог между Сърбия и Косово, насочен към нормализиране на отношенията.

Бившият български премиер Сергей Станишев беше сред обсъжданите кандидати за председател на Европейския парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама