Boeing изплаща 100 млн. долара на семействата на жертвите от катастрофите със 737 Max

12:40, 04 юли 19 / Свят 25 1080 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Boeing съобщи, че ще предостави "първоначална инвестиция" от 100 милиона долара в рамките на следващите няколко години, за да помогне на семействата и общностите, които бяха засегнати от двете катастрофи на самолети 737 Max, при които загинаха 346 души.

Базираната в Чикаго компания посочи, че част от парите ще отидат за разходите за живот и за покриване на трудностите, понесени от семействата на пътниците, загинали при самолетните катастрофи.

Boeing призна, че е допуснал грешката в модела 737 МАХ

Агенция MarketWatch отбеляза, че Boeing е изправена пред десетки съдебни дела заради двата смъртоносни инцидента. Роднини на пътниците от самолета 737 Max на превозвача Lion Air, който се разби край бреговете на Индонезия през миналия октомври, се съгласиха да опитат да се споразумеят със самолетостроителната компания чрез посредничество, докато семействата на пътниците, убити в катастрофата на същия модел самолет на Ethiopian Airlines, изчакват, докато разберат повече за двете произшествия.

Предварителните проучвания за двете катастрофи показват ролята, която е е изиграл новия софтуер на Boeing, довело до насочване надолу на носовете на самолетите. Boeing актуализира този свой софтуер, за да улесни контрола на самолета от самите пилоти, но компанията не очаква да представи свършената от нея работа за окончателно регулаторно одобрение до септември.

Sinagapore Airlines приземи два свои боинга заради проблеми с двигателите

Адвокатите, които съдят Boeing от името на семействата на пътниците, посочиха, че новото обещание за 100 милиона долара няма да им попречи да изискват от самолетостроителния гигант да предостави подробности за това как са разработени самият модел на самолета и новият софтуер за контрол на полета.

"За съвкупността от тежките загуби, тази сума е много малка по размер", посочи Робърт Клифорд, който представлява роднини на загиналите при катастрофата през март тази година на самолета 737 Max на Етиопските авиолинии. "Дори не би казал, че това е едно добро начало", допълни той.

Boeing не предостави повече подробности за обещаната от компанията финансова помощ, като не посочи колко средства ще отидат за семействата на жертвите и как те могат да кандидатстват за помощта. Компанията само заяви, че ще работи с местните власти и неправителствени организации върху програми и икономическо развитие, за да се помогне на засегнатите от катастрофите общности.

"Ние в Boeing съжаляваме за трагичната загуба на животи в тези два инцидента и се надяваме, че тази първоначална връзка може да помогне на семействата на загиналите да се чувстват комфортно ”, посочи в специално изявление изпълнителният директор на компанията Денис Муйленбург.

Главният изпълнителен директор добави, че компанията е фокусирана върху спечелването на доверието на авиопревозвачите и на цялата въздухоплавателна общественост през следващите месеци. След двете катастрофи близо 400 самолета от модела 737 Max, притежавани от различни авиокомпании по света, бяха принудително приземени от средата на март насам.

През април Boeing пък отчете еднократни такси за 1 млрд. долара поради по-високи производствени разходи за самолетите от модела Max. Анализаторите обаче очакват да последва повече подобни разходи, включително компенсации за семействата на загиналите и за авиокомпаниите, които губят от неизползването на приземените самолети, докато регулаторните органи не позволят на тези машини отново да летят.

Томас Деметрио, адвокат по дела, свързан и с двете катастрофи, определи изявлението на Boeing за отпускане на 100 млн. долара като "пиар ход", който обаче няма да засегне изискваните обезщетения от пострадалите семействата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама