Шахматна фигура, закупена за 5 лири, беше продадена на търг за над 900 000 долара

15:20, 03 юли 19 / Любопитно 25 1028 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Средновековна шахматна фигура, закупена за 5 лири и съхранявана в чекмедже в продължение на над 50 години, беше продадена на търг на аукционна къща "Сотбис" в
Лондон за 735 000 лири (над 900 000 долара), съобщиха Асошиейтед прес и вестник "Дейли експрес", цитирани от БТА.

Първоначалната оценка на 900-годишния предмет, идентифициран като една от отдавна изгубените шахматни фигури от остров Луис, беше между 600 000 и 1 милион лири. Името на новия собственик на ценния артикул не се съобщава.

Шахматното съкровище, открито през 1831 г. на остров Луис (Външни Хебриди), включва 93 фигури. Местонахождението на пет други средновековни фигури от общо четирите шахматни комплекта остава загадка.

Семейството, което я предложи за продан, научава, че средновековната шахматна фигура, закупена от дядо им за 5 лири през 1964 г., е истинско съкровище. Търговецът на антики от Единбург няма представа колко ценно е притежанието му, което предава на потомците си. Наследниците му го съхраняват години наред, също без да осъзнаят колко ценна е фигурата, изработена от моржови бивни през 12-и век. Истината излиза наяве, когато я отнасят в аукционна къща "Сотбис" в Лондон.

Експертът Александър Кейдър споделя, че "челюстта му е увиснала", когато е разбрал за какво става дума. Говорител на семейството, пожелало анонимност, разкри, че шахматната фигура е съхранява години наред в чекмедже, грижливо опакована в кесийка.

Шахматните фигури от остров Луис представляват набор от седнали крале, кралици, епископи и рицари, и изправени надзиратели и пешки.

82 от средновековните фигури се съхраняват в Британския музей, а 11 - в Националния музей на Шотландия. Един рицар и четирима надзиратели липсват. Продадената на търга на "Сотбис" фигура представлява надзирател - еквивалент на топа.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама