Ангелкова: Mного плажове ще останат без стопани, ако не променим процедурата за концесия

17:30, 02 юли 19 / Политика 25 346 Topnovini
1

''За нас е важно самата процедура за отдаване на концесия да бъде ясна, проста, предвидима, прозрачна, за да може всички бъдещи стопани на морските плажове да участват и да имат възможност да стопанисват тези специфични обекти'', заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова взе участие в заседанието на парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство, на което депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за концесиите.

С тях се предвижда процедурите за концесиониране на морски плажове да се извършват по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Причината - обстоятелството, че от 1 януари 2019 г. морските плажове се отдават по Закона за концесиите, затруднява процедурата и създава риск голяма част от морските ивици да останат неохраняеми.

„Ако ние не организираме специален ред за провеждане на тези процедури, рискуваме голяма част от морските плажове да останат неохраняеми и без стопани, което ще доведе до една несигурност по отношение на организирания туризъм“, категорична беше министър Ангелкова.

Николина Ангелкова: Проверява се сигнал за високи цени на чадъри и шезлонги на плаж „Перла“

„За да може Министерството на туризма да продължи да върши своята основна дейност, свързана пряко с летния ни туризъм, не необходимо процедурата да бъде уредена по специалния закон, какъвто е Закона за устройството на Черноморското крайбрежие“, допълни тя.

Министър Ангелкова подчерта още, че съществува правен вакуум за управлението, мониторинга и контрола заради спряна от съда наредба, което препятства работата на министерството в тази посока.

„Общият ред в Закона за концесиите е изключително тежък по отношение на тези обекти. Те са приравнени с концесиите на летища, пристанища и т.н., които изискват много по специфични и тежки условия, с оглед на техния стратегически характер“, коментира министър Ангелкова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 17 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.