Николина Ангелкова: Проверява се сигнал за високи цени на чадъри и шезлонги на плаж „Перла“

17:50, 29 юни 19 / Политика 25 1234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Проверява се сигнал за високи цени на чадъри и шезлонги на плаж „Перла“'', съобщи министър Николина след проверка на четири институции в “Елените“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

''При проверка по сигнали за нередности в хотел от ваканционно селище „Елените“ установихме редица нарушения по отношение на хората с намалена подвижност. Липсват условия, които да отговарят на изискванията както на Закона за туризма, така и на Наредбата за категоризация на местата за настаняване", посочи Ангелкова.

Ангелкова проверява за нарушения хотел на Арабадживи в “Елените” (ОБНОВЕНА)

Министърът информира, че за нарушенията ще бъде съставен акт за административно нарушение, предвиждащо глоба в размер от 1000 до 3000 лв. Специализираната комисия предстои да установи колко точно ще бъде размерът й.

''С другите контролни институции беше направена проверка по отношение на олинклузива в комплекса, за който имаме най-сериозни сигнали, както и за чистотата на басейните. Предстои инспекция на всички останали хотели на територията на „Елените“, защото за нас е много важно качеството на услугите'', посочи министър Ангелкова.

То трябва да отговаря на нормативните изисквания и затова министерството реагира на всеки сигнал и ще бъде безкомпромисно спрямо нарушителите. Здравната инспекция е извършила 8 проверки и е направила 4 предписания относно сградния фонд и оборудването, като на места е открила счупени плочки, мухъл, инсекти. Даден е 10-дневен срок за отстраняване на нередностите, след което обектите ще бъдат проверени отново и ако бъдат установени пак нарушения, предстои затваряне. Направени са предписания за поставяне на мрежи със срок една седмица за изпълнение. Взети са и повторни проби от водата на басейна на хотела, като резултатите ще са ясни до дни.

Николина Ангелкова: Правят се масирани проверки на екскурзоводи

Министър Ангелкова изрази удовлетворение от резултатите след взети проби от водата на всичките 88 плажа по Южното Черноморие. Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров потвърди, че резултатите от тях в началото на сезона са отлични и че проба на водата се прави поне два пъти всеки месец.

В отговор на журналистически въпроси министър Ангелкова съобщи, че е възложила проверка на изграждащо се заведение до самия бряг в Ахтопол, за което предупредиха посетители.

''Прави се геодезично измерване, за да се прецени дали заради природните процеси плажът не е „изяден“ в тази част. Резултатите ще посочат дали е необходимо да се промени одобрената от министерството схема за разполагане на обекти по ивицата, която е отпреди няколко месеца и когато всичко е било в норма. Ако е необходимо, схемата ще бъде променена'', увери тя.

Що се отнася до сигнал за високи цени на чадъри и шезлонги на плаж Перла, за което беше също огласено в публичното пространство, министър Ангелкова поясни, че проверяващите екипи на ведомството са на проверка на място. Инспектират казуса, както и съотношението на платената зона. Тя припомни обаче, че това е стара концесия от времето, когато плажовете не са били в правомощията на Министерството на туризма, и в случая не се прилага новото изискване предложената цена на съоръженията да е с 40 процента тежест при избора на концесионер. Министърът изрази надежда, че концесионерът ще направи преценка на цените и ще положи усилия, за да не увреди имиджът на продукта, който предлага.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама