Европейските лидери обсъждат Урсула фон дер Лайен за мястото на Юнкер?

14:21, 02 юли 19 / Свят 25 1072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов „пакет“ от кандидати за високите постове в ЕС се обсъжда в Брюксел, заявиха пред „Политико“ двама европейски дипломати.

Според тях предложението е германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен да оглави Европейската комисия, белгийският премиер премиер Шарл Мишел да стане шеф на Съвета, Манфред Вебер да е председател на Европарламента, а словашкият еврокомисар Марош Шефчович – върховен представител за външните работи.

Фон дер Лайен (60 г.) е родена в брюкселския квартал Иксел и e единственият министър на Ангела Меркел, който заема различни постове в кабинетите ѝ от 2005 г.

Бойко Борисов: Вече достатъчно ни се подиграват, дано днес имаме решение

Друг дипломат заяви, че Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, би приела кандидатурата ѝ за председател на Европейската комисия.

По-рано днес представители на Европейската народна партия, чийто кандидат за ЕК е Манфред Вебер, заявиха, че няма да отстъпят от искането си той да оглави институцията.

Борисов е отказал да поемем външната политика на ЕС, Кристалина Георгиева няма да оглави Европейския съвет

При пристигането си за заседанието българският премиер Бойко Борисов съобщи, че е предложил хърватския премиер Андрей Пленкович за председател на Комисията. "Аз предложих Пленкович за председател на Европейската комисия. Сега всеки предлага. Викам, айде, ето и още варианти. Много от колегите бяха против Кристалина затова, че е напуснала навремето поста. Иначе безспорно по-подходящ кандидат за Комисията от нея няма".

Попитан дали ЕНП държи на председателското място на ЕК, Борисов потвърди и се аргументира, че то се полага на партията-победител. „В същото време сами не можем да вземем нито един пост, без да се намери вариант, затова има десетки варианти“, каза още българският министър-председател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама