Пучдемон не може да присъства на откриването на Европейския парламент

12:00, 02 юли 19 / Свят 25 952 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Каталунският лидер Карлес Пучдемон няма да заеме мястото си на евродепутат на днешната първа пленарна сесия на новия Европейски парламент. Съдът на Европейския съюз отхвърли искането на Карлес Пучдемон и Тони Комин да присъстват на учредителната сесия на Европарламента.

Пучдемон влезе в Европарламента

Двамата каталунски политици бяха избрани за евродепутати през май, но Испания не ги признава за такива, защото не са присъствали на полагането на клетва в Мадрид. Пучдемон и Комин живеят в изгнание в Белгия, тъй като в Испания има заповеди за ареста им.

Испанската избирателна комисия отказа да ги включи в списъка с новоизбраните евродепутати и каталунците подадоха жалба срещу действията на испанските власти.

Не допуснаха Пучдемон в Европейския парламент

Според съда в Люксембург обаче, ако избраните евродепутати не фигурират в списъка на съответната държава, Европейският парламент не може да потвърди, че те легитимно претендират за мястото си в пленарна зала. Така Пучдемон и Комин няма да могат да встъпят в мандатите си като евродепутати.

Въпросът дали клетвата пред испанската конституция трябва да се положи лично е предмет на испанския съд, но по него все още няма решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама