Пучдемон влезе в Европарламента

07:20, 27 май 19 / Свят 25 1613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който избяга от Испания през 2017 г. и неговия бивш заместник Ориол Джукерас, който в момента е в затвора, са избрани за депутати в Европейския парламент. Не е ясно дали и двамата ще могат да заемат местата си на депутати, предаде БГНЕС.

Пучдемон живее в изгнание в Берлин и е търсен от Испания, докато Джукерас се намира в затвора и очаква присъдата си заедно с още 11 политици за ролята им в опита за отцепване на Каталуния от Испания.

Партията на Пучдемон си осигури 2 места в парламента като получи 4.6% подкрепа от избирателите.

А партията на действащия премиер на Испания Педро Санчес е големият победител в изборите за Европейски парламент. С над 85 % от преброените гласовете, правителствената говорителка Изабел Чела обяви, че Социалистическата партия е на първо място с близо 33 %, следвана от консервативната “Народна партия“, която спечели малко над 20 %

Според испанското законодателство всички избрани за европейски депутати трябва да се закълнат, че ще спазват испанската конституция, преди да бъдат обявени за евродепутати.

Даването на клетва трябва да бъде извършено лично.

Но ако Пучдемон се върне в Испания, той автоматично ще бъде обвинен в опит за бунт. Бившият каталунски лидер обаче твърди, че ще придобие имунитет веднага след избирането му, за това според него няма да има проблем да се върне в Испания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама