Сламките вредят, откажете се от тях

18:00, 06 юли 19 25 1424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чували сте, че сламките помагат да запазите зъбите си бели. Затова и много от вас вероятно пият повечето напитки със сламка. Лимитирането на пътя на течността към устата ви може и да намали степента на оцветяване от поеманите течности, но пък може да нанесе други вреди на тялото ви:

Дентални проблеми

Според куп стоматолози пиенето със сламка все пак уврежда зъбите, тъй като води до появата на кариеси (особено ако консумирате сладки газирани напитки). Концентрираната струя на газираната течност „удря“ по едни и същи места зъбите и ускорява ерозията на емайла, което води до появата на кариеси.

Газове и подут стомах

При употребата на сламка, поемате много повече въздух, който влизайки в стомаха, увеличава възможността за газове и подуване на стомаха. Има голяма вероятност да се оригвате повече в опит да изкарате въздуха под налягане, който е влязъл през сламката.

Бръчки

Ако се притеснявате за кожата на лицето си, имате още една причина да преосмислите употребата на сламки. Рискувате да получите бръчки в областта около устните, заради специфичното свиване при всмукване на течността.

Петна по зъбите

Ако наистина искате да намалите оцветяването на зъбите си трябва да внимавате как поставяте сламката. Можете да ги предпазите единствено, ако върха на сламката е по-навътре в гърлото ви и струята на течността няма директен контакт с повърхността на зъба.

Излагане на химикали

Сламките са направени от полипропилен, който е вид пластмаса. Според Агенцията по храните и лекарствата, полипропиленът е безопасен за храните, но химикалите на сламката могат да се разтворят във водата. Много от тези химикали, могат да бъдат вредни за вашето здраве.

Предлагаме ви няколко алтернативи на пластмасовата сламка:

  1. Най-добрият вариант е да не използвате сламки. Това е просто решение за хора, които се грижат за здравето си и които са против замърсяването. 
  2. Използвайте бамбукови сламки. Може да ги използвате толкова пъти, колкото искате, и са напълно екологични.
  3. Сламки от хартия. Този материал определено се разлага по-лесно. 
  4. Метални сламки. Това може да е добро решение за ресторанти и кафенета. Просто ги измийте и ги използвайте отново.
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама