Гърците гласуват на предсрочни парламентарни избори

08:00, 07 юли 19 / Свят 25 918 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Гърция се провеждат извънредни парламентарни избори три месеца по-рано от планираното. До тях се стигна, след като партията на премиера Алексис Ципрас загуби по време на изборите за Европейски парламент в края на май.

Очаква се в новия гръцки парламент да влязат шест партии. Проучванията дават преднина на опозиционната дясноцентристка партия "Нова демокрация" с над 9% повече от управляващата СИРИЗА. Партията на Кириакос Мицотакис вероятно ще получи абсолютно мнозинство в бъдещия гръцки парламент.

Опозиция и управляващи водят ожесточена предизборна кампания в Гърция

Очаква се още крайнодясната партия „Златна зора“ да не премине прага от 3% за влизане в парламента. Според проучванията избирателите, които за първи път ще гласуват на парламентарни избори, а те са половин милион души, са обърнали както на СИРИЗА, така и на „Златна зора“ и масово подкрепят консерваторите.

СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас събира дълго време негативи от своето управление. Тя дойде на власт през 2015 г., подкрепяна от гнева срещу болезнените икономически реформи, изисквани от международните кредитори в замяна на спасителните фондове. Болезнените мерки за икономии обаче, излизането отспасителната програма и връщането на Гърция на финансовите пазари разгневиха гърците.

ЕК откри „дупка“ в бюджета на Гърция от почти 5 млрд. долара

За настроенията не помогнаха и намаляването на данъци, ставки, повишаването на пенсионни добавки, направени в последния момент. Ципрас твърди, че програмата му трябва да помогне на най-засегнатите от кризата и че страната е в много по-добро състояние сега, отколкото е била, преди той да поеме властта.

Споразумението със Северна Македония обаче се оказа капката, която преля чашата на търпението. Много жители на гръцка Македония се чувстват предадени и това се отразява на подкрепата за изборите.

Aлексис Ципрас: Договорът от Преспа развърза ръцете ни спрямо Турция

От своя страна, ако бъде избран, Мицотакис обещава да използва всяка фискална възможност да намали данъците – да свие корпоративния данък от 28% на 20% и данъка върху дивидентите от 10% на 5%, през следващите две години. Също така да проучи и възможността за намаляването на данъка върху доходите и на ДДС.

За Преспанското споразумение той заяви, че "ще го прегледаме внимателно и ако има нещо, което не е в интерес на Гърция, ще направим необходимото".

Най-важният въпрос след изборите обаче е ще бъде ли сформирано стабилно правителство.  Съгласно действащото законодателство, спечелилата партия получава бонус от 50 места в 300-местния парламента, което, по принцип, е достатъчно за сформиране на мнозинство.

Ако обаче в парламента влязат повече от 6 партии, каквато възможност съществува реално, победителят може да получи мнозинство от едва няколко депутатски места.

Ако изборите не доведат до сформиране на правителство, новият избирателен закон няма да предостави бонуса от 50 депутатски места, което ще наложи сформирането на коалиции.

За да влязат в парламента, партиите трябва да спечелят 3 % от вота на избиратели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама