ГЕРБ: Тол системата ще бъде въведена най-късно през март догодина

14:15, 01 юли 19 / Политика 25 1283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Внесохме промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата, кото касаят така дългоочакваното въвеждане на система за електронно таксуване от смесен тип на всички пътни превозни средства", съобщи на извънреден брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

Започват тестове на тол системата за камионите и автобусите

"Знаете, на 16-ти август трябваше да започне т.нар. търговска и техническа експлоатация на тол системата за тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона. Във връзка с породилите се желания на превозвачите да са наясно с прогнозируемостта на тарифите, които ще трябва да заплащат след тази дата предприехме съвместни разговори с цел тогава да стартира техническата експлоатация, а не по-късно от 1-ви март 2020 г. да започне реалното събиране на такси. Това правим с цел да намерим компромисен вариант на тарифирането, но и на обхвата на пътищата. От този първоначален обхват ще бъде изключенои пътища от трети клас, и може би някои от втори клас също ще остават извън обхвата на таксуването на тежкотоварните автомобили", обясни Ненков.

Тол системата ще тръгне тестово за три месеца от 16-ти август

"Знаете, породиха се и притеснения за това как би се отразило едно такова тарифиране на превозвачите на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности. Точно поради тази причина искаме и двете страни - превозвачите и АПИ, да намерим необходимия баланс и доверие между двете страни, за да се установи кое е най-добро за всички. Затова решихме, че не бива да поставяме превозваческите фирми в ситуация, в която да не сме тествали ситуацията в реално време. Затова в Закона сме записали, че крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на системата за електронно събиране на такси ще бъде не по-късно от първи март 2020 г., като това е краен срок. Ако системата заработи технически по-бързо, и има компромис и в двете страни, то тази система с решение на МС по предложение на МРРБ може да стартира системата и по-рано. Но за всеки случай сме дали краен срок, който няма да бъде удължаван", завърши Ненков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама