ГЕРБ: Тол системата ще бъде въведена най-късно през март догодина

14:15, 01 юли 19 / Политика 25 470 Topnovini
1

"Внесохме промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата, кото касаят така дългоочакваното въвеждане на система за електронно таксуване от смесен тип на всички пътни превозни средства", съобщи на извънреден брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

Започват тестове на тол системата за камионите и автобусите

"Знаете, на 16-ти август трябваше да започне т.нар. търговска и техническа експлоатация на тол системата за тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона. Във връзка с породилите се желания на превозвачите да са наясно с прогнозируемостта на тарифите, които ще трябва да заплащат след тази дата предприехме съвместни разговори с цел тогава да стартира техническата експлоатация, а не по-късно от 1-ви март 2020 г. да започне реалното събиране на такси. Това правим с цел да намерим компромисен вариант на тарифирането, но и на обхвата на пътищата. От този първоначален обхват ще бъде изключенои пътища от трети клас, и може би някои от втори клас също ще остават извън обхвата на таксуването на тежкотоварните автомобили", обясни Ненков.

Тол системата ще тръгне тестово за три месеца от 16-ти август

"Знаете, породиха се и притеснения за това как би се отразило едно такова тарифиране на превозвачите на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности. Точно поради тази причина искаме и двете страни - превозвачите и АПИ, да намерим необходимия баланс и доверие между двете страни, за да се установи кое е най-добро за всички. Затова решихме, че не бива да поставяме превозваческите фирми в ситуация, в която да не сме тествали ситуацията в реално време. Затова в Закона сме записали, че крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на системата за електронно събиране на такси ще бъде не по-късно от първи март 2020 г., като това е краен срок. Ако системата заработи технически по-бързо, и има компромис и в двете страни, то тази система с решение на МС по предложение на МРРБ може да стартира системата и по-рано. Но за всеки случай сме дали краен срок, който няма да бъде удължаван", завърши Ненков.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани