Кои са седемте най-богати жени на планетата

20:00, 07 юли 19 / Любопитно 25 4131 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Когато най-богатият човек в света Джеф Безос и неговата съпруга решиха да се разведат, всички знаеха, че сумите при развода ще са големи. Макензи Безос задържа 4%-ен дял от Amazon на стойност 35,6 милиарда долара. Това превърна Макензи в третата в света най-богата жена и я нареди 24-та сред богаташите на планетата.

Кои са останалите жени начело на класацията на най-големите богаташки в света? И защо са те там?

1. Франсоаз Бетанкур-Мейер

Нетното богатство от 49,3 милиарда долара я прави 15-ият най-богат човек в света според класацията на списание "Forbes magazine".

Френската наследница на богатството на козметичния гигант "L'Oreal", заедно със своето семейство, притежава 33% от компанията.

65-годишната Франсоаз наследи парите от майка си Лилиан, която почина през 2017-а на 94 години. Двете не бяха близки и срещите им бяха единствено в съда по дело за наследството, датиращо от 2007-а година.

Тогава Франсоаз го завеждапоради опасения, че майка й е изложена на влияние от членове на антуража си на фона на влошаващото й се здраве.

2. Алис Уолтън

Нетното й богатство от 44,4 милиарда долара я поставя на 17-о място сред най-богатите хора на планетата.

69-годишната Алис е единствена дъщеря на Сам Уолтън - основател на американската верига супермаркети "Walmart".

За разлика от двамата си братя обаче, тя се отдръпва от семейния бизнес и се съсредоточава върху изкуствата, като става председател на "Crystal Bridges Museum of American Art" в родния й град Бентънвил, Арканзас.

3. Макензи Безос

Нетно богатство от най-малко 35,6 милиарда долара - това е стойността на дела й само в "Amazon". Но рейлната му стойност вероятно е много по-голяма.

48-годишната Макензи е майка на четири деца беше омъжена за основателя на "Amazon" от 1993 г. Двамата се срещнали докато работели заедно в хедж фонд.

Калифорнийката е един от първите служители в "Amazon" с длъжност счетоводител. Има публикувани две книги с много добри отзиви, обучена от писателя Тони Морисън. Той я определя като един от най-добрите му ученици.

Макензи има и собствена организация, бореща се срещу тормоза, лошото поведение и обидите в обществото.

4. Жаклин Марс

Нетното й богатство от 23,9 милиарда долара я нарежда 33-та в света. 79-годишната Жаклин Марс притежава една трета от най-големата в света верига за сладкарски продукти "Марс", основана от прадядо й Франклин Марс през 1911 г.

Почти 20 години тя отдава на семейния бизнес и остава в управлението й до 2016 г. В момента се описва като филантроп, между всичко друго е член на бордовете на Националната опера във Вашингтон и на Националните архиви.

5. Ян Хуейян

Нетното й богатство от 22,1 милиарда долара я прави най-богатата жена в Китай и 42-ият по богатство човек на планетата.

37-годишната милиардерка притежава мажоритарен дял от китайския гигант за недвижимо имущество Country Garden Holdings, виновен за строителния бум в Китай.

По данни от официалния уебсайт на компанията, тя е третата най-голяма в този сектор в света през 2016 г.

Ян Хуейян, която е завършила Държавния университет в щата Охайо, е наследила повечето от 57%-ния си дял в компанията от своя баща.

6. Зузане Клатен

Втората европейка в класацията на седемте най-богати жени заема 46-о място в света с богатство от 21 милиарда долара. 56-годишната германка дължи богатството сина приходи от автомобили и фармацевтика.

Тя наследява от родителите си 50%-ен дял в химическата компания Altana. Заедно с брат си пък притежава почти 50% от BMW.

Клатен извежда Altana на борсата, с което поема изцяло контрола над нея. Също така притежава дялове в редица компании в различни сектори - от вятърна енергия до производството на графит.

7. Лорън Пауъл Джобс

Нетното й богатство от 18,6 милиарда долара я нарежда на 54-то място сред най-богатите хора на планетата.

Вдовицата на съоснователя на Apple Стив Джобс, тя и семейството й наследяват 20 милиарда долара в акции в Apple и Disney при неговата смърт.

От тогава 55-годишната Лорън инвестира в журналистика. Изкупува мажоритарен дял в списание The Atlantic, както и инвестира в неправителствените издания Mother Jones и ProPublica.

Основава образователната организация Emerson Collective, която работи за реформи в имиграционните и образователни закони в САЩ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама