Първото за сезона еленче лопатар се роди в бургаския зоопарк

10:20, 01 юли 19 / Любопитно 25 1007 Шрифт:
Topnovini

Първото за сезона еленче лопатар се роди в бургаския зоопарк. Там има още три бременни кошути и до седмица в семейството на елените и сърните ще има нови попълнения.

Управителят на зоопарка Кръстьо Дъбов сподели, че майката е бяла кошута, а бащата е лопатар. Нормалното тегло на мъжките елени е 80 – 90 кг, но може да достигне и до над 200.

„Лопатарите и сърните се раждат винаги по това време, когато полетата са пълни с маргаритки, като погледнете полето цялото на маргаритки и еленчето цялото на точки и се получава една идеална маскировка”, каза Дъбов.

Малкото еленче е на три дни и за първи път се среща толкова отблизо с хора. Елените живеят на стада от няколко женски с малките, а мъжките живеят отделно.

„Сърните, елените са много мили животни, те са тревопасни, обичат предимно трева, даваме им сено често, но освен това много зеленчуци и плодове, няма да откажат на малко зеле, съответно с голям апетит хапват ябълки и моркови”, допълни управителят на зоопарка в Бургас.

„Преди една година бургаският зоопарк стана дом на две малки сърнички – едната от тях беше намерена в найлонов плик, обявена за продажба.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама