Оптимизмът удължава живота на жените

07:18, 01 юли 19 / Здраве 25 248 Topnovini
1

Жените, които са оптимисти в живота, живеят средно по-дълго и е по-малко вероятно да умрат от рак, сърдечни заболявания, инсулт или пневмония от депресираните си връстнички. Това се твърди в проучване, публикувано в „American Journal of Epidemiology” от учени от Харвард и проведено в САЩ и Дания.

„Днес усилията ни са насочени главно към намаляване на рисковете от придобиване на определена болест във физическия смисъл на думата, но в същото време, както показват нашите и други проучвания, укрепването на психологическата стабилност също може да засегне здравето и дълголетието ни, защото кара хората да се придържат към по-здравословен начин на живот ”, казва Ерик Ким от Харвардския университет в САЩ, предава БГНЕС.

Ким и неговите колеги стигат до това заключение, след като са проучили данни, събрани от социалните и здравните служби, като част от проект за мониторинг в здравеопазването. Изследователите са оценили настроението на 600 пациенти с исхемична болест на сърцето в клиника в Дания, използвайки въпросници.

Като цяло учените са успели да получат данни за храненето и здравето на над 70 хиляди американци и американки. В допълнение към данните за болестите и здравния статус на респондентите, учените събират и анализират и информация за тяхното психологическо състояние.

Авторите на статията сравняват колко често жените умират или са болни, с това колко добре се чувстват и дали се смятат за оптимисти. Това сравнение е довело до неочаквани и ясно изразени резултати.

По-специално се оказва, че най-оптимистичните жени са умирали с 30% по-рядко от своите връстници и колеги, които са били по-често в депресивно настроение. В допълнение, при тях ракови заболявания се появяват 16% по-рядко, отколкото при песимистите, сърдечни заболявания - с 38% по-рядко, инсулт - с 39%, белодробни заболявания - с 38%.

Изследователи от Австралия са установили, че компютърните игри и тестовете подобряват настроението и забавят загубата на умствени способности при по-възрастните хора с висок риск от развитие на деменция.

Учените смятат, че такива "плюсове" на оптимистично настроение са свързани с факта, че хората, които се чувстват добре, са по-малко склонни да придобиват лоши навици и да водят нездравословен начин на живот, отколкото хората, които са депресирани. Това, според авторите на статията, трябва да насърчи здравните власти на САЩ не само да насърчават здравословния начин на живот и да минимизират рисковете от болести, но и да помагат на хората да поддържат положителни отношение към нещата от живота.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани