Посрещаме Джулай морнинг

21:15, 30 юни 22 / Общество 25 6906 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По традиция в нощта на 30 юни срещу 1 юли млади и стари се събират на брега на морето, за да посрещат изгрева на слънцето. Идеята на Джулай морнинг (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 г. „July morning“) е да символизира желанието за свобода на личността. Това посрещане на слънцето често е свързано и с физически или религиозни практики и се счита за пречистване на душата.

Джулай морнинг вероятно е един от най-скорошните празници в България, познат още като празник на хипитата. Всичко започнало от нощта на 30 юни срещу 1 юли, когато един хипар бил в казармата и трябвало да стои на пост именно през тази вечер. Тогава той си дал обещанието да направи така, че повече никой да не посреща това утро сам.

Първото празнуване се състояло във Варна до вълнолома, където се събрали около десетина души – приятели от града. Сред тях имало такива, които точно тогава били в отпуск от казармата, а друг пък дори празнувал рожден ден. По онова време носели касетофони на батерии и китари, за да запълнят с музика нощта и, разбира се, бира. Въпреки че първото празнуване било скромно и в тесен кръг, се оказало, че новината за Джулай морнинг се разпространила бързо и още на следващата година се събрали няколко пъти повече честващи празника от преди.

С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама