Виорика Дънчила е новият лидер на румънската управляваща партия

20:50, 29 юни 19 / Свят 25 1128 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънската премиерка Виорика Дънчила беше избрана начело на управляващата Социалдемократическа партия на Румъния по време на извънреден партиен конгрес, предаде Франс прес.

Това стана месец след като партийният лидер Ливиу Драгня влезе в затвора за корупция и след изненадващото партийно поражение на евровота.

Румънският съд потвърди присъдата за затвор на Ливиу Драгня

Пред делегатите на конгреса Дънчила призна, че партията преживява труден период, но увери, че войната не е изгубена, посочи БТА.

Социалдемократите, които са стълб на румънския политически живот от падането на комунизма през 1989 г., се върнаха на власт през 2016 г.

Първата задача на новата партийна лидерка ще бъде да намери подходящ кандидат, който да се изправи срещу Клаус Йоханис на президентските избори тази есен.

Дънчила беше наричана марионетка на Драгня, откакто беше избрана за премиер през януари 2018 г. Днес тя пледира за по-тесен диалог с европейските партньори, което е разграничаване от изказванията на Драгня, който избра пътя на конфликта с европейските институции.

Румънското правителство оцеля при вот на недоверие

Премиерката разкритикува и спорната реформа на съдебната система, извършвана от левицата от 2016 г. и породила критики от Брюксел и протестна вълна, която беше безпрецедентна от падането на комунизма. Смята се, че тази съдебна реформа ще е от полза на някои политици, разследвани за корупция и че именно тя е довела до поражението на социалдемократите на евровота. Това днес призна в речта пред делегатите на конгреса самата Дънчила.

В битката за лидерския пост Дънчила се бореше срещу четирима претенденти. Тя събра 2828 гласа. На конгреса присъстваха 4000 делегати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама