Румънският съд потвърди присъдата за затвор на Ливиу Драгня

15:45, 27 май 19 / Свят 25 1102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на управляващата румънска лява Социалдемократическа партия (СДП) - Ливиу Драгня, ще бъде осъден на затвор, след като загуби обжалване срещу присъда за корупция, постанови Върховният съд на страната.

"Съдът поддържа решението от първа инстанция", съобщиха съдиите, давайки 24 часа на Драгня да се яви в полицията, за да влезе присъдата в действие, пише БГНЕС.

Присъдата почти сигурно ще извади от обществения живот човек, който се смята за дърпащ конците зад правителството и ключова фигура в стремежа на СДП за противоречиви съдебни реформи.

Драгня не успя да се справи с промяна на убеждението, че е използвал влиянието си да осигури постове в държавната администрация на две жени, които по това време са работили за Социалистическата партия.

Върховният касационен съд днес потвърди първоначалната си присъда от три години и половина затвор.

Въпреки победата на СДП на изборите през 2016 г., дълбоката амбиция на Драгня да стане премиер беше осуетена заради замразената в миналото затворническа присъда за изборни измами. Съдебната присъда идва и след болезненото поражение на СДП на изборите за Европейски парламент в неделя.

Драгня с мрачно лице се появи пред камерите в неделя вечерта, за да каже, че СДП се е сблъскала с "буря от омраза" в изборните резултати, като партията е паднала с 12 пункта от своя резултат през 2014 г. до 25,8%.

Драгня коментира случващото се, намеквайки за тъмни конспирации срещу него и "невъобразим натиск" върху съдиите, за да го признаят за виновен.

Той също изненада мнозина, като каза, че няма да предизвика сегашния президент Клаус Йоханис на изборите, които се очакват тази есен.

През последните три години Драгня и СДП - партията-приемник на комунистите - ухажваха избирателите в по-бедните и селски райони на страната с щедри обещания.

Въпреки че не стана премиер, Драгня имаше значително задкулисно влияние и свали двама премиери само за седем месеца, преди да назначи Виорика Данчила на поста през януари 2018 година. Анализаторите твърдят, че фокусът му върху ограничаването на дейността на антикорупционната агенция в страната е загубил много от избирателите.

Неговият аргумент беше, че той иска да сложи край на злоупотребите с власт от страна на прокурорите, "виновни за страданията на милиони румънци". Но тази посока засенчи и първото ротационно председателство на Румъния в ЕС, като Брюксел заплаши със санкции, ако правителството не промени курса си.

Драгня започна да подражава в атаките си срещу ЕС на унгарския премиер Виктор Орбан, обвинявайки Брюксел в "намеса" в делата на Румъния и суверенитета й.

Второто главоболие за СДП вероятно ще дойде от резултатите от референдума по противоречивите съдебни реформи на правителството, който бе проведен също в неделя.

Избирателната активност, за която призова Йоханис, беше много по-голяма от 30-процентния праг, необходим за референдума и анализаторите очакват избирателите да отхвърлят плановете на СДП.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама