Прочутата "Мона Лиза" ще бъде преместена заради ремонт на Лувъра

13:20, 28 юни 19 / Любопитно 25 1397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-известната картина в света, "Мона Лиза" ще бъде преместена докато ремонтират салона, в който е изложена в Лувъра.

Шедьовърът на Леонардо да Винчи ще бъде пренесен на по-малко от "100 крачки" до съседната зала „Медичи” през нощта на 16 юли, съобщи директорът на музея Жан-Люк Мартинес, предаде БГНЕС.

Крехката 500-годишна картина се обработва много рядко и ще остане защитена от бронирано стъкло във „временния си дом”, заявиха от музея.

Портретът на флорентинската благородничка ще бъде върнат на мястото си точно преди да бъде открита специалната изложба „Леонардо“ в най-големия музей в света през октомври тази година, която започва на 24 октомври. Лувърът притежава най-голямата колекция от творби на италианския художник.

Мартинес обяснява, че този ход е част от огромното обновяване на музея, който приема годишно повече от 10 милиона посетители. Населението на малък град – повече от 10 000 души минават всеки ден през залата, в която е изложена „Мона Лиза”.

По време на преместването тя ще бъде поставена в защитен дървен сандък.

Картината, за която се смята, че е рисувана през първите години на 16-ти век, е била местена много рядко от момента на внасянето й в Лувъра през 1804 година. Последното голямо пътуване на шедьовъра е през 1974 г. до Русия и Япония, а през 1964 г. пресича Атлантика, за да бъде изложена в Съединените щати, въпреки жестоките протести на кураторите на Лувъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама