Никола Димитров вярва, че Скопие и София ще разрешат въпросите помежду си

13:39, 26 юни 19 / Свят 25 1124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров смята, че неговата страна има с България големи общи цели и че ще намерят начин за взаимно приятелство и уважение при решаването на въпроси, свързани с Договора за приятелство, като например Гоце Делчев, като такива цели не трябва да бъдат застрашени, пише БГНЕС.

„Убеден съм, че с България споделяме основни общи цели. Като съседи, които подписаха договор за приятелство, който засяга много деликатни и емоционални въпроси за двете страни по отношение на историята, аз съм убеден, че ще намерим начин чрез уважение към другия и приятелство да не застрашаваме тези важни цели“, каза министър Димитров в отговор на журналистически въпрос дали са реалистични заплахите от българска страна за блокиране на процеса за получаване на дата за преговори, ако не бъде постигнато споразумение за Гоце Делчев.

Той добави, че се надява да има възможност да обсъди въпроса утре сутринта в София, където ще присъства на среща на Черноморската инициатива.

Никола Димитров: Ако Северна Македония не започне преговори тази година, няма европейска перспектива

Убеден съм, че успехът на Македония по отношение на европейската интеграция е много важен за съседната и приятелска България и ние ще намерим начин те не само да не бъдат пречка, но и да насърчават, както между впрочем бяха и миналата година в съвета по общи работи и неотдавна на последния, който се проведе в Люксембург“, каза Димитров на пресконференция след срещата си с министъра на външните работи на Норвегия Ине Ериксен Сореиде.

Говорейки като представителка на държава, както каза тя, която не е член на Евросъюза, смята, че диалогът между двете страни трябва да продължи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама