Онлайн калкулатор ще помага на превозвачите при избора на маршрут

12:42, 25 юни 19 25 1205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националното тол управление е разработило специален онлайн калкулатор, с който всеки превозвач може да изчислява разхода си за преминаването му по определен маршрут, стана ясно по време на представянето на готовността за въвеждане на тол системата, предаде БГНЕС.

По предложение на превозвачите на 16 август ще стартира реалното тестване на системата на терен, а до месец-два се очаква да станат ясни и крайният ѝ обхват и тарифите. Първоначално в обхвата на системата ще влязат не повече от 6 хил. километра от пътната мрежа на страната, предимно транзитните коридори – магистралите, пътищата от първи клас и частично от втори. За различните пътища ще има и отделно тарифиране.

„Реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне преди да изчистим всички проблеми“, увери заместник-регионалният министър Николай Нанков и припомни, че въвеждането на системата за таксуване на база време и изминато разстояние е един от приоритетите на настоящото правителство. „Срещнахме много трудности при въвеждането на първи компонент – електронната винетка. Надявам се, че това няма да се случи и с втория“, допълни още той.

За надеждното функциониране на системата вече е изградено Национално тол управление, където общо 629 служители работят в специално оборудвани помещения – диспечерски пункт, стая за контрол, кол-център и други.

По време на представянето готовността на системата бе обявена датата на първото заседание на специално създадения от парламента Обществен съвет по въвеждането ѝ. То ще се проведе на 5 юли в МРРБ. На 3 юли пък ще бъде проведена нова среща с превозвачите, на която ще бъдат обсъждани тарифите.

Над 4 млн. пък са продадените електронни винетки до средата на месец юни, приходите от които възлизат на над 24 млн. лева.

От своя страна директорът на Националното тол управление увери, че то има пълната оперативна готовност да прилага 24-часов контрол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама