Поглед назад: Интровертът обичал три жени, написал три романа и три пиеси

08:00, 25 юни 22 / Поглед назад 25 7470 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Навършват се 113 години от рождението на големия български писател и драматург Димитър Димов.

Роденият на 25 юни 1909 г. в Ловеч Димов израства в бащината си къща в Дупница. От малък демонстрира влечение към книгите, физиката и химията и проявява интерес към изкуството. След смъртта на баща му на фронта през 1913 г. в Междусъюзническата война, майка му се жени повторно. В София доведеният му баща работи като тютюнев експерт и Димов има възможността да изследва отблизо работниците и процеса на работа в тютюневите складове – ценен опит, който впоследствие ще му послужи в най-известното му литературно произведение.

През 1928 г. Димитър Димов завършва „Първа мъжка гимназия“ в София и постъпва във Ветеринарномедицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. По настояване на втория си баща се прехвърля в Юридическия факултет след първия семестър, но после се връща обратно във Ветеринарномедицинския факултет, който и завършва през 1934 г. Работи по специалността си в София, Бургас, с. Ваксево, Кнежа. От 1939 г. е асистент по анатомия във Ветеринарномедицинския факултет на СУ, а през 1943 г. заминава на специализация по хистология на нервната система в Мадридския институт „Рамон-и-Кахал“. Година по-късно се връща в България, а от 1953 г. Димитър Димов е професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни във ВССИ „Г. Димитров“ в София.

Въпреки своята последователност и професионален опит в медицината, името на Димитър Димов и до днес се свързва главно с литературата.

Снимка: Уикипедия

Още в последните години в университета той учи испански език и започва работа по първия си роман – „Поручик Бенц“, който вижда бял свят в края на 1938 г.

Издателят Добромир Чилингиров успява да подготви и пусне на пазара книгата в последните дни
на годината, но авторът настоява на корицата да бъде отбелязна новата 1939 г. „Поручик Бенц“
показва, че в българската литература се е появил нов тип писател с интерес към сложните
психологически конфликти и към свръхчувствителните и дори болезнените взаимоотношения между героите.

От 1942 г. младият учен започва да сътрудничи с разкази, пътеписи, откъси от романи и драми във в. „Литературен глас“ и „Мир“. Те отново показват влечението му към необикновеното, драматичното и съдбовното.

През януари 1943 г. заминава на специализация по хистология на нервната система в Мадридския институт „Рамон-и-Кахал“. През март 1944 г. се връща в България и е мобилизиран в Беломорието до септември същата година.

От 1946 г. е в Агрономическия факултет в Пловдив. В периода 1949-1952 г. е доцент в Селскостопанската академия в София. От 1953 г. е професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни във ВССИ „Георги Димитров“ в София.

Престоят на Димитър Димов в Испания се оказва полезен не само за професионалните му научни занимания, но и за творческите му амбиции. В Мадрид се запознава с човек от Йезуитския орден в Испания и дори му гостува в Толедо, където е резиденцията на ордена. След тази среща се засилва интересът на писателя към католицизма и се ражда идеята за написването на романа „Осъдени души“.

Автор е на повече от 20 научноизследователски трудове и на редица разкази, пиеси и пътеписи. 

Романът „Осъдени души“ е преведен на сърбохърватски, унгарски и полски език, екранизиран е и му носи държавна награда.

Снимка: Любомира Николова

Най-известното му произведение – романът „Тютюн“ – се радва на цялостен превод на 18 езика, сред които немски, унгарски, испански, френски, японски, монголски и китайски, а части от него са преведени на английски, италиански, есперанто и арабски език.

Снимка: Уикипедия

Димитър Димов се жени последователно за три хубави жени. Първата му жена е Нели Доспевска, която у ражда дъщеря му Сибила. Втората му съпруга е актрисата Лена Левчева, която се отнася много добре към дъщеря му. Третата жена в живота му е Лиляна Бушева, която му ражда дъщеря на име Теодора.

От 1964 г. до сетния си час Димитър Димов е председател на Съюза на българските писатели. На 1 април 1966 г., връщайки се от среща на писателските съюзи на България и Румъния, Димитър Димов получава масивен инсулт и умира.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама