26 юни - Международен ден срещу употребата на наркотици

07:30, 26 юни 19 25 1759 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

26 юни е приет на Общото събрание на ООН през 1987 г. като Международен ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.

Терминът "наркотик" идва от гръцкия лекар Гален и се отнася към вещества, които притъпяват сетивата и усещанията и водят до състояние на неадекватност, вцепененост и дори парализа.

Наркоманията е състояние на психическа или комбинация от психическа и физическа зависимост към даден вид вещество с въздействие върху централната нервна система, при което се изпада в зависимост от приемането й. Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждане на жизненоважни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции и силна физическа зависимост.

Още по-тежки могат да бъдат пораженията върху психиката. Най-общо казано, чрез промяната на мозъчните функции след приемане на психоактивно вещество човекът очаква онези въздействия, които се усещат като удоволствено преживяване и преживяване на „възнаграждение”. Това е и основната причина поради която толкова много хора продължават употребата на психоактивни вещества.

Според Световния доклад за наркотиците на ООН броят на зависимите в света е над 29 милиона. Около 12 милиона души си инжектират упойващи вещества, а 14% от тях са заразени с ХИВ (човешки имуннодефицитен вирус).

Анализът сочи, че една от причините за попадане под влиянието на наркотичните вещества е липсата на достатъчно информация. Някои считат, че марихуаната например е безвредна, но това е абсолютна заблуда. Употребата на този вид трева уврежда паметта, разсейва, пречи на адекватно възприемане на средата. Вредата от употребата на марихуана е по-голяма при подрастващите, защото техните мозъчни структури все още са в процес на изграждане.

Дългосрочната употреба на марихуана е свързана с психични разстройства като: временни халюцинации, временна параноя, отключване или влошаване на симптомите на шизофрения, депресия, тревожност, мисли за самоубийство при тийнейджъри. Има риск от развитие на зависимост, като при тийнейджърите той е почти два пъти по-висок, отколкото при хората, които са започнали да пушат в по-късна възраст.

По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании канабисът (марихуана, хашиш) е най-често употребяваният незаконен наркотик в България. На второ място по разпространение на употребата са веществата от групата на стимулантите: екстази, амфетамини, кокаин и метамфетамини.

Някои наркотици правят човек сънлив и заспиващ. Други могат да го направят много напрегнат, превъзбуден и да го накарат да изпадне в паника. След уптреба на определени дроги се стига до прегряване и опасно обезводняване. В други ситуации човек може да изпадне в безсъзнание, защото взетото количество се е оказало твърде голямо или организмът му има непоносимост към даден наркотик. Проблемът със злоупотреба на психоактивни вещества е изключително сериозен, който не трябва да пренебрегваме или забравяме, а активно да противодействаме като ползваме срещу него информацията и знанието, превенцията и лечението.

Ако Вие сте свидетели на поета свръхдоза или сте употребили наркотици, алкохол и се чувствате зле, обадете се веднага на телефон 112.

Законът наказва производството, преработването, придобиването, притежанието и разпространението на наркотични вещества. Дори да имате у себе си минимално количество от забранено вещество, рискувате да получите присъда, съгласно чл. 354а от Наказателния кодекс. В случаите на разпространение присъдите са по-високи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама