Сделката за ЧЕЗ няма да постави под риск енергийната сигурност на България

14:12, 21 юни 19 / Икономика 25 327 Topnovini
1

При сделката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предава „Фокус“. На въпрос дали е имала срещи с новия купувач на ЧЕЗ „Еврохолд“ и дали е по-голям оптимист, министър Петкова посочи, че не е имала срещи с „Инерком“, не съм имала срещи и с новия купувач на активите на ЧЕЗ в България.

"Еврохолд" придобива бизнеса на ЧЕЗ в България

Както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство. Чешката държава провежда тези процедури. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната. Това е нашият водещ принцип. Поради тази причина нашето национално законодателство е предвидило определени критерии, по които трябва да бъдат проверени тези потенциални желаещи да закупят активите на всяко едно електроразпределително дружество“, допълни Петкова.

Във връзка с появила се информация за липса на опит в бранша на новия купувач на ЧЕЗ, тя уточни, че всеки един от органите в България, които трябва да се произнесат, ще кажат своето мнение. На въпрос дали се обмислят промени, с които хората с по-ниски доходи да заплащат по-ниска тарифа ток, Петкова отговори: „Либерализацията на пазара по отношение на бита означава това“, каза тя.

Иван Хиновски: Сделката за ЧЕЗ с „Еврохолд” е нещо положително

По думите й либерализацията не е еднократен акт. „Това означава, че цената за регулирания пазар и бита постепенно ще включва определен елемент от свободния пазар. Това ще стане плавно, последователно. Срокът, в който това се извършва в другите държави-членки е бил между 3 и 5 години“, допълни тя. Попитана дали се обмисля бедните потребители да плащат по-ниска цена на тока, тя уточни, че това са временни мерки. „Те ще се подпомагат с други нефинансови мерки“, уточни още министърът на енергетиката. По думите й енергийната ефективност е по-устойчива и дългосрочна.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани