Партиите ще се финансират от физически и юридически лица

16:19, 20 юни 19 / Политика 25 1061 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бюджетна комисия прие предложението на ДПС партиите да могат да се финансират от физически и юридически лица, предава „Фокус“. Предложението на ДПС бе заложено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии.

Бюджетна комисия намали на второ четене партийна субсидия на 1 лв. за действително получен глас

В досега действащите разпоредби дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия. Прието бе предложението на работната група държавата и общините да предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии. Отхвърлено бе предложението на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лв.

БСП обсъди с НПО-та темата за партийните субсидии

Депутатите отхвърлиха предложението на ВМРО партиите, които имат парламентарни групи, да получават допълнителни субсидии. По предложение на председателя на Бюджетна комисия всички останали текстове, извън темата за субсидиите, не бяха подложени на гласуване. Заформи се дебат по отношение на предложението на ДПС. То бе представено от зам.-председателя на ПГ на партията Йордан Цонев. Той се обърна към колегите си от БСП: „Да ни обвинявате нас, че участваме в някакъв заговор, когато вие бяхте в такъв заговор. В зала ще ви покажа гласуванията и предложенията“.

Председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова отправи реплика: „Вие допуснахте една неточност, като казвате, че БСП мени позицията си. Аз не виждам да си е сменила позицията. Тук трябваше да има предложение по какъв начин да се реорганизира системата на политическите партии или за размера на субсидията. БСП както обикновено не заема позиция, много често негласувайки, за да може след това да каже: „Ние не сме участвали във вземането на това решение“, каза Стоянова.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев й отговори, че изобщо не го вълнува какво прави БСП и как си сменя позицията, а да не напада ДПС. След това проф. Румен Гечев от БСП заяви, че всяка партия в демокрацията има право да атакува, който поиска.

„Много интересно. Обърнете внимание 2016 г. е референдума заедно с президентските избори. Три години покъсно изведнъж някой се сеща“, случайно „е подадена информация на някакво шоу, че са надвнасяни пари. Главният прокурор страхотна реакция – веднага реакция, хоп проверка в Министерство на финансите. Хоп – след 20-30 часа реакция на министъра на финансите. Ние не сме наивници това е един внимателно разработен сценарий от години“, посочи проф. Гечев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама