Изпяха песента ''Тих бял Дунав'' на албански по времето на Енвер Ходжа

08:47, 21 юни 19 / Любопитно 25 564 Topnovini
1

Популярната българска маршова песен „Тих, бял Дунав“ е изпълнена с променен текст от военизирана група албански девойки по времето на режима на Енвер Ходжа в Албания.

За изпълнението на песента свидетелства клип в световната мрежа Youtube, заяви пред БГНЕС адвокатът и експерт по медийно право Цветан Цветанов.

Прекрасната мелодия на патриотичната българска песен сътворена в чест на Ботевата чета и драматичното ѝ преминаване през река Дунав с парахода „Радецки” е композирана още през 1909 г. от Иван Караджов, учител в българската мъжка гимназия в Солун по текст на народния поет Иван Вазов от 1876 г.

Песента е харесана много и без съобразяване с авторските права е превърната в марш с нов текст, който прославя режима на Енвер Ходжа и партизаните. Преди да скъса окончателно със страните от бившия социалистически блок, водени от СССР и да се ориентира към братски маоистки Китай през 1961-68 г., Албания на сталинисткия диктатор Ходжа поддържаше много топли отношения с България – обмяна на студенти, помагахме на албанците в селското стопанство и други сфери. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 29 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.