Изпяха песента ''Тих бял Дунав'' на албански по времето на Енвер Ходжа

08:47, 21 юни 19 / Любопитно 25 607 Topnovini
1

Популярната българска маршова песен „Тих, бял Дунав“ е изпълнена с променен текст от военизирана група албански девойки по времето на режима на Енвер Ходжа в Албания.

За изпълнението на песента свидетелства клип в световната мрежа Youtube, заяви пред БГНЕС адвокатът и експерт по медийно право Цветан Цветанов.

Прекрасната мелодия на патриотичната българска песен сътворена в чест на Ботевата чета и драматичното ѝ преминаване през река Дунав с парахода „Радецки” е композирана още през 1909 г. от Иван Караджов, учител в българската мъжка гимназия в Солун по текст на народния поет Иван Вазов от 1876 г.

Песента е харесана много и без съобразяване с авторските права е превърната в марш с нов текст, който прославя режима на Енвер Ходжа и партизаните. Преди да скъса окончателно със страните от бившия социалистически блок, водени от СССР и да се ориентира към братски маоистки Китай през 1961-68 г., Албания на сталинисткия диктатор Ходжа поддържаше много топли отношения с България – обмяна на студенти, помагахме на албанците в селското стопанство и други сфери. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 55 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.