Протест за забрана на фермите за ценни кожи ще се проведе пред Министерски съвет

07:40, 19 юни 19 25 1106 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протест за забрана на фермите за ценни кожи под надслов „Още една година смърт“ ще се проведе пред вратите на Министерски съвет днес по време на редовното заседание на кабинета, съобщиха организаторите.

На 22-ри юни ще се навърши една година, откакто Национална гражданска инициатива внесе в Народното събрание искане за забрана на отглеждането и убиването на животни само заради кожите им.

Протест пред парламента срещу добива на кожи от животни

51 234 граждани се подписаха под инициативата. 64 организации изразиха подкрепата си в отворено писмо. Според социологическо проучване на МБМД 75% от българските граждани не смятат за оправдано да се убиват животни само заради кожата им, а 65,6% искат забрана, припомнят организаторите.

„Днес, една година след нашето искане, забраната все още не е внесена нито от депутатите, нито от Министерски съвет. Време е да напомним, че продължаваме да настояваме институциите да си свършат работата – да внесат и гласуват законопроекта за забрана на отглеждането и убиването на животни само заради кожите им“, съобщиха организаторите.

Протестиращите ще внесат протестна декларация и ще настояват институцията и премиерът да се вслушат във волята на гражданите и да предложат законопроекта за гласуване в Парламента.

„Забавянето на забраната обрича на страдание и смърт още едно поколение от стотици хиляди невинни животни, които ще бъдат убити в газови камери и одрани само в името на модата и суетата. Скривайки се зад бездействието всички вече информирани политици участват косвено в това ужасно деяние. Не можем да не си зададем въпроса при положение, че личната позиция на почти всички депутати е в подкрепа на инициативата, и нито един не се обяви срещу нея, защо досега, вече една година, законопроектът не е внесен? Възможно ли е да има влияние от страна на бизнеса? Ще уважи ли Министерският съвет волята на 51 хиляди граждани и близо 66% от българите? Тези и още въпроси искаме да зададем лично на Бойко Борисов.“ –съобщи Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет.

Като част от протеста, пред входа на Министерски съвет ще бъде проведен атрактивен флашмоб с мащабни визуални послания към политиците.

Организаторите на протеста припомнят, че само за миналата година в двете единствени ферми у нас са убити над 100 хиляди норки за кожи. Фермите за ценни кожи са забранени или ограничени вече в над 16 европейски страни. Модната индустрия също се отказва от ценните кожи: преди по-малко от месец модният гигант „Прада“ стана 1000-ната компания, която обяви, че спира употребата на ценни кожи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама