Протест пред парламента срещу добива на кожи от животни

12:40, 22 юни 18 25 662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Демонстрация против добив на кожи от животни се провежда пред Народното събрание. Преди това, организаторите ще внесат в деловодството подписка от граждани с предложение за промяна на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Там трябва да бъде посочено, че не се допуска отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с цел добив на ценни кожи в България, съобщи БНР.

По закон в рамките на 3 месеца предложението трябва да бъде разгледано. По думите на Петя Алтимирска – председател на Инициативния комитет за забрана на добива на кожи, до момента подписалите се са над 50 000, като събирането на подписи продължава.

"Официално в България съществуват 3 ферми. 2 от тях работят. Голямата ферма, в която се отглеждат стотици животни, само за миналата година там са убити над 100 000 животни, а са отглеждани 120 000. Капацитетът на тази ферма цели да постигне 400 000 животни на година. Това е много голямо количество дори за страните, в които има по-дълъг процес на производство, тези ферми съществуват доста отдавна. Тези 2 или 3 ферми в България са достатъчни, за да причинят всички щети, които ние наблюдаваме и които се случват на другите места", коментира Петя Алтимирска.

Според организаторите, основният проблем е с животните, чието страдание и насилие може да се предотврати. Съществува и заплаха за биоразнообразието и замърсяването на природата чрез начина на отглеждане във фермите за кожи.

Практиката за добив на кожи от животни е забранена в 16 страни.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама